Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

От 20 май в целия ЕС влиза в сила новата система за наблюдение и проследяване на цигари и тютюн за пушене. Всяка потребителска опаковка , произведена след тази дата, ще бъде маркирана с уникален код, предупредиха от Българската асоциация на тютюневата индустрия. Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се регистрират, за да получат свои кодове за търговското си дружество, за всеки свой магазин или склад. Според Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия издател на уникални идентификатори е печатницата на БНБ. Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път, а началната дата е 15 април. Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на интернет страницата, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обекти, които той управлява.

 

Общо 312 въздухоплавателни средства са записани в регистъра на Главна дирекия "Гражданска въздухоплавателна администрация". Сред тях има 16 хеликоптера и два балона, както и ултралеки самолети. А 146 от самолетите са от т.нар. лека авиация - малки, с тегло под 2000 килограма. А с марката "Чесна", но с различните модификации, са 36 машини. 

 

След три поредни години, в които "Фрапорт България" отбелязваше 50% ръст на трафика, през лятото на 2019 г. концесионерът на летищата в Бургас и Варна очаква спад - от 5.5 млн. до до 5.1 млн. пътници. Тази година ще е първата, в която ще видим спад от 8% на трафика. При руския пазар има намаление от 23%, при германския се очакват 25 на сто. Като причини за това се посочват геополитически фактори и банкрутите на авиокомпании в Германия. В същото време Турция, Египет и Тунис се отварят като пазари, а и са преки конкуренти на България.

 

Общо 10 000 са електронните магазини у нас, които са се регистрирали в приходната агенция. От 1 май всеки ще може да провери дали сайтът, от който пазарува, е легален и плаща данъци. Оттогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците. Изискване за тях е освен да се регистрират, базата данни и интерфейсът им да са на български. Търговията се извършва на територията на страната, а при проверка няма логика служител на НАП да превежда. С нововъведенията личните данни на хората ще са защитени, като само част от тях ще постъпват в НАП, а чувствителната информация ще бъде защитена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във