Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

ТЕЦ "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа, показват данни на Европейската комисия. Повечето от останалите също са въглищни електроцентрали - седем в Германия и една (но най-замърсяваща) в Полша. Комплексът "Марица-изток" е на осмо място с малко над 10 мегатона емисии въглероден диоксид. На първо място е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с почти 40 мегатона.

 

Инспекторите на Националната агенция по приходите започват проверки на регистрираните по ДДС търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите или т. нар. СУПТО. Експертите ще следят спазват ли се новите изисквания на Наредба Н-18. На 1 април изтече срокът за обновяване на фискалните устройства.

 

Данните за бизнес климата в промишлеността през март показват, че в този сектор няма особена промяна. Отчита се намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца.

 

Двойният стандарт влиза в пленарната зала на Европейския парламент. Депутатите ще гласуват на първо четене на 15 април нов пакет забрани за заблуждаващите търговски практики и подобряване на защитата на потребителите в електронната търговия. Продаването на стоки като идентични, когато имат различен състав, ще бъде забранено.

 

Парите за заплати на чиновниците ще нараснат през 2020 г. с 8 процента. Общият размер на средствата за изплащане на възнаграждения в администрацията през следващата година ще бъде увеличен с 535 млн. лв. и ще надмине 7 млрд. лева. Това е записано в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите, която беше пусната за обществено обсъждане. Предвижда се минималната заплата догодина да бъде увеличена от сегашните 560 лв. на 610 лева.
 

В 157 общински наредби се позволява незаконно разполагане на кафенета, сладкарници и други обекти в зелените площи. Актовете на местната власт са в противоречие със Закона за устройство на територията. Сред общините в нарушение са Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил и други. 

 

Общо 61% от нашенците в трудоспособна възраст, които имат поне един близък, който се труди в ЕС, възнамеряват да емигрират. Една трета от тях го мислят за постоянно, а останалите приемат емиграцията като временно решение на проблемите си.

 

Диего Симеоне е най-скъпоплатеният треньор за сезон 2018/2019, показва проучване на списание "Франс футбол". Аржентинецът, който води отборът на "Атлетико" - Мадрид, получава 41 млн. евро за година преди данъци. Отчетени са заплатите, бонусите и останалите доходи, които мениджърите имат. Любопитното е, че следващите го двама бяха уволнени през сезона - Жозе Моуриньо и Тиери Анри. 

 

Статутът на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия ще бъде възстановен и то ще отвори врати отново на 6 май. Предвижда се школото да стане център за обучение на летци с частни инвестиции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във