Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

София е втора в света по ръст на цените през последната година. Това показва класацията (Worldwide Cost of Living 2019) на Economist Intelligence Unit. Проучването на икономическия екип сравнява над 400 цени на 160 продукта и услуги. Българската столица се изкачва с 29 позиции нагоре до 90-о място.

 

Глобата за нелоялни практики трябва да е процент от оборота на търговеца. Сегашният Закон за защита на потребителите постановява фиксирани цени за размера на санкциите, но според Комисията за защита на потребителите е необходимо да се определи по-справедлив модел на санкциониране.

 

Регионални иновационни центрове ще съдействат за икономическото и социалното развитие на българските региони. Идеята е чрез тях да бъде подпомогнато изграждането и развитието на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура. Това ще стане в сътрудничество между научни организации и регионалния бизнес. Общата сума за проекта е 115.6 млн. лв., разпределена между шест региона за планиране.

 

Разширен "черен списък" на държави и юрисдикции, главно офшорни зони, обяви Европейският съюз. В него влизат страни, които се смятат за рискови. Все така в "изолатора" са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови. Сред добавените са Аруба, Барбадос, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Маршаловите острови, Оман, Обединените арабски емирства, Вануату и Доминика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във