Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

България си остава закована на последното място в ЕС и в новия "Индекс на настигането" (The Catch Up Index). Целта му е да провери как се променя Европа, на колко скорости се развива общността и дали държавите от "гетото" успяват да скъсят дистанцията с отличниците. Новият "показалец" за 2018-а само потвърждава вече оформили се тенденции. Словения, Чехия и Естония се развиват на "пета предавка" и вече са в средата на класацията - далеч пред Италия, Испания и Гърция например, а България не успява да изпревари никоя страна и се тътри на опашката, като заема 29-о място.

 

Пакетът "Мобилност І", добил известност като плана "Макрон", срещу който се обявиха българските превозвачи, е възможно да бъде разгледан отново от евродепутатите до края на този месец. На 25 март предстои лидерите на парламентарните групи в Европарламента да решат окончателно дали пакетът ще бъде включен за разглеждане на заседанието на 27 март.

 

С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през миналата година достига рекордните 91 млн. лева. Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар. В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени застраховки, което спрямо 2017-а е ръст от 20 на сто.

 

София е втора в света по ръст на цените през последната година. Това показва класацията (Worldwide Cost of Living 2019) на Economist Intelligence Unit. Проучването на икономическия екип сравнява над 400 цени на 160 продукта и услуги. Българската столица се изкачва с 29 позиции нагоре до 90-о място.

 

Глобата за нелоялни практики трябва да е процент от оборота на търговеца. Сегашният Закон за защита на потребителите постановява фиксирани цени за размера на санкциите, но според Комисията за защита на потребителите е необходимо да се определи по-справедлив модел на санкциониране.

 

Регионални иновационни центрове ще съдействат за икономическото и социалното развитие на българските региони. Идеята е чрез тях да бъде подпомогнато изграждането и развитието на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура. Това ще стане в сътрудничество между научни организации и регионалния бизнес. Общата сума за проекта е 115.6 млн. лв., разпределена между шест региона за планиране.

 

Разширен "черен списък" на държави и юрисдикции, главно офшорни зони, обяви Европейският съюз. В него влизат страни, които се смятат за рискови. Все така в "изолатора" са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови. Сред добавените са Аруба, Барбадос, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Маршаловите острови, Оман, Обединените арабски емирства, Вануату и Доминика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във