Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Азерска компания започва газификация у нас още тази година

S 250 b52d09b8 5128 4b0b acc6 20e948f4bf71
S 250 42910522 18af 4474 bfb7 9f0bded427ee

Очаква се тази година азерската петролна компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност. През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни по време на Седмия глобален бакински форум.

"България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа. Азербайджан е един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“. Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на хъба, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, обясни Борисов.

Премиерът и  Илхам Алиев обсъдиха възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“. За целта Борисов го запозна с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB.

„Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на  контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер.

Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

Президентът Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в глобалния форум. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.

Президентът Алиев посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във