Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кметове на прицел

След като взе инерция и е напът да приключи с разследванията и арестите на олигарсите у нас, на прицела на прокуратурата сега кацнаха  кметовете. Тази седмица под ударите на обвинението  попаднаха трима   местни  велможи - градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи , избран от  ГЕРБ , кметицата на Златица Магдалена Иванова от БСП и кметът на Стрелча Стойчо Чачов от АБВ.

Тази безпрецедентна активност на държавното обвинение през последната седмица  обаче все още не била стигнала до финала си, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. С железен глас тя обяви, че акциите срещу кметове в страната се очаква да продължат и в идните дни. Оказа се, че през последните две-три години държавните обвинители са мобилизирали усилията си в разследванията в общините, тъй като имало десетки сигнали за злоупотреби, поясни  Арнаудова.  Агенцията за държавна финансова инспекция интензивно извършвала проверки и докладите за дейността на общинските администрации се изпращали на главния прокурор Сотир Цацаров. Той пък ги преразпределял на съответната компетентна  прокуратура. Корупционни схеми и финансови нарушения са основната част от проблемите, които нищят обвинителите.

Първи под ножа  падна Панайот Рейзи

Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лева. Според градските обвинители присвояването било  в особено големи размери и представлявало особено тежък случай. В официалното съобщение  се казваше, че "то е  осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления". Било  извършено чрез общо 33 отделни деяния в периода между 29 август 2014-а  и 27 март 2017 година.

Присвоените средства, за които ще отговаря Рейзи, са в размер на 1 989 474.08  лева. Те са били собственост на община Созопол,  а той се е разпореждал с тях, като е плащал различни суми по фактури за извършени строително-монтажни работи. Работата е там, че вместо по сметката на фирмата  изпълнител  кметът ги е превеждал на физическо лице.

Според обвинението  за улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи - договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори. Ако всички тези обвинения бъдат доказани в съда, черноморският градоначалник  може да влезе в затвора с присъда от  10 до 20 години. Може да бъде конфискувано и част или цялото му имущество, както и да бъде лишен от правото да заема изборна длъжност.

На този етап към  Рейзи е приложена  мярка за неотклонение подписка, но все още не е решено дали да бъде поискано неговото отстраняване от поста.

Тъмните облаци около созополския кмет не са от вчера, но периодично избухващите скандали около неговата особа  не му попречиха да престои на отговорни постове в общината вече 20 години. Още в далечните 1999-2002-а е бил  неин заместник-кмет. От 2003-а до 2007-а е председател на общинския съвет. А от 2007-а насам е кмет на Созопол, като при последния си мандат успя да спечели доверието и беше посочен  да представлява управляващата партия - ГЕРБ.

Очевидно

за да има "равнопоставеност" в подбора

по партийна принадлежност, обвинения получи и  червената  кметица на Златица Магдалена Иванова.

Софийската градска прокуратура посочи, че Иванова е извършила документно престъпление и длъжностно присвояване в размер на 1 млн. лева. Според първото обвинение през януари 2014-а тя изготвила декларация с неверни обстоятелства за ремонт на училището в града. Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред областния управител и така да бъде платено двойно за ремонта, твърди прокуратурата. Второто обвинение се отнася за действията й в периода юли - декеври 2014 година. Според прокурорите  средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи, а Иванова се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени ремонти. Във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

"Ако бъде призната за виновна по двете обвинения, Иванова може да получи наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност", съобщиха от прокуратурата. Кметицата на Златица е с мярка за неотклонение "подписка", но все още не е отстранена от длъжност, макар че още преди година прокуратурата е поискала това от съда, но магистратите са отказали.

Последният (на този етап), попаднал под прицела на "Икономическа полиция", е

кметът на Стрелча Стойно Чачов

Органите на реда, които са специализирани в разкриването на икономически престъпления, започнаха проверка в общината. Срещу кмета е бил подаден сигнал за принуда и злоупотреба с власт. Стана ясно, че Чачов заставил 17 души, служители на различни дирекции в общината, да подпишат заявления за напускане без дата.

Градоначалникът  е завършил висшето си образование в Национална спортна академия в София. Бил е на щат в Българския футболен съюз, един от двамата международни съдии по мини футбол в България. Той влезе в светските хроники, след като през 2016 -а  вдигна сватба с "Мисис Баба" - Дони Василева, на гръцкия остров Санторини.

На този етап Чачов  все още не е привлечен като обвиняем. Срещу него се води досъдебно производство.

Не му върви с кметовете на този  инак малък град. Преди три години предшественикът  на Чачов - Евстатиев, беше обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка. Близките на момичето настояха да бъде упражнена максималната строгост на закона. В крайна сметка Евстатиев беше осъден на четири години затвор, но беше освободен предсрочно. Името му нашумя още през 2005-а, когато като кмет на Пазарджик той беше замесен в скандал с поръчване на непълнолетни момичета за руски делегации. Впоследствие непълнолетните свидетелки се отрекоха от показанията си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във