Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Правителствата от ЕС се отказаха от намерението за въвеждане на общоевропейски данък от 3% за големите интернет компании. Въпреки продължилите с месеци преговори, съгласие за това не бе постигнато, понеже скандинавските страни и Ирландия продължават да се противопоставят на реформата в данъчната система на общността. Подобен налог обаче вече има във Франция, Италия, Великобритания и Испания.

 

През миналата година износът на България за Евросъюза се е увеличил с 9.1 на сто спрямо 2017-а и е в размер на 37.697 млрд. лева. Вносът от ЕС също се увеличава - с 5.5 на сто, и достига 39.904 млрд. лева. Така се формира отрицателно външнотърговско салдо за България.

 

Е-система за получаване на разрешителни в строителството е възможно да започне да работи най-рано догодина, прогнозира ресорният заместник-министър инж. Валентин Йовев. Освен липсата на кадри, съществува съпротива в администрацията към електронната комуникация. Все пак има и проблясъци - от 1 януари в строителното министерство вече функционира е-система и "химикалките вече не се ползват за подписване на документи".

 

За февруари спрямо януари инфлацията е нараснала с 0.5 на сто. Обезценяването от началото на годината (февруари 2019-а спрямо декември 2018-а) е 1.1 на сто.

 

Едва 7% от общия брой регистри в страната отговарят на по-новите изисквания. При централната администрацията процентът е двойно по-висок (15%).

 

Варна и Бургас са двата български града, в които се очаква да се разкрият най-много нови работни места през второто тримесечие на тази година. На трето и четвърто място са София и Русе, а след тях е Пловдив. Ще се наемат повече хора в производството и финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във