Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Над 800 000 софиянци ще получат по пощата писма с информация за данъчните им задължения към Столичната община за 2018-а. Прогнозирани са около 27 млн. лв. увеличение в приходите от данъци и такси. Който заплати до 30 април своя данък за МПС или данък недвижими имоти, ще може да се възползва от пет процента отстъпка, стига да заплати годишния размер на задължението.

 

От 1 юли падат цените за мобилен интернет в роуминг в страните от Западните Балкани, като мегабайт ще струва 70 евроцента, а сега е 12-14 евро. На 4 април, на среща на върха в Белград, ще бъде подписано новото регионално роуминг споразумение, което ще обхваща шестте страни. При сега действащата договореност от 2014-а Албания и Косово не участват.

 

Близо 19 млн. лв. са предвидени за работодателите, за да наемат хора с увреждания. Държавата ще поеме минималното възнаграждение за длъжността и осигуровките на работниците за две години. От тази година е в сила Законът за хората с увреждания, който въвежда и квоти за предприятия с над 50 души персонал.

 

Националната здравноосигурителна каса дължи общо 285 822 лв. към други държави от ЕС за спешна помощ на българи. Около 135 хил. лв. от тези пари са просрочени над 18 месеца.

 

Над 14 млн. лв. за ремонт на бившия Партиен дом предвижда нова обществена поръчка от Народното събрание. Тя включва проектиране и реконструкция на всички инсталации, канализацията и строително-монтажни работи по фасадите и покрива на сградата. В момента на мястото върви и строежът на новата пленарна зала, за която бяха отделени 24 млн. лева.

 

Общо 4.2 млн. лв. без ДДС ще струва техническото обслужване на правителствения "Еърбъс". Това става ясно от обявената обществена поръчка от Авиоотряд 28. Продължителността на поддръжката е за две години и не подлежи на подновяване.

 

Десет милиона пъти българите са правили справки онлайн за пенсии  и болнични през миналата година на страницата на НОИ. Най-често са правени проверки за представени документи и изплатени обезщетения и помощи.

 

Общо 5 300 000 лв. са укритите данъци от бензиностанции, манипулирали отчетността си за миналата година, съобщи шефката на НАП Галя Димитрова. Това е установил контролът на приходната агенция по обектите в страната. Били са издадени и над 130 акта за различни административни нарушения, като стойността им е за над 110 000 лева. Касови бележки не са били издадени за над 955 000 л гориво.

 

Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия ще осигурят повече права за гражданите, работили в двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във