Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Приходите в хазната от акциз върху алкохола през миналата година са 310.5 млн. лв, което е ръст с над 10 млн. лева. Увеличението се дължи на излизане на част от сивия сектор на светло, тъй като през 2018-а нямаше промени в акциза за спиртните напитки. Приходите от акциз върху цигарите нарастват със 7% и достигат 2.536 млрд. лева. При приходите от акциз върху горивата също има ръст - с 1.9% до 2.315 млрд. лева.

 

На цени до 5000 лв. за декар продават земя край река Струма заради златотърсачите. След изнасянето на тяхната техника теренът се рекултивира и отново може да се използва за земеделие. Най-активни са търсачите на злато в района на селата Копиловци, Шишковци, Шипочано. На места там има издълбани ями до 20 м дълбочина.

 

България е единствена в ЕС с минимална заплата под 400 евро. Тя не просто е най-ниската в съюза, но е и един и половина пъти по-малка от тази в Латвия, която е предпоследна. Статистиката на Евростат обхваща 22 от 28-те членки, тъй като Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция не определят минимална заплата. От тази година най-ниското възнаграждение у нас е 560 лв. (286 евро).

Facebook logo
Бъдете с нас и във