Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Планът "Юнкер" е помогнал основно на 15 държави в ЕС, а България е 18-а с привлечени инвестиции от около 50 евро на човек. Това пише в представената от Европейската сметна палата оценка за работата на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

 

Българите са на дъното в общността по ползване на интернет. Според Евростат едва 65% от сънародниците ни сърфират редовно в мрежата. Средният показател за съюза е 85 на сто. Конкретно интернет банкирането у нас се ползва от едва 7% при при 54% за Евросъюза.

 

Спря печатането на банкноти от 500 евро в 17 от 19-те централни банки в еврозоната. Германия и Австрия ще прекратят емитирането по-късно през годината. Европейската централна банка взе това решение през 2016 година.

 

C 22% се е увеличил броят на бежанците, които са пристигнали през миналата година в ЕС през Турция. Общият им брой е 50 789, докато през 2017-а мигрантите са били 41 720. Огромна част от тях идва от Сирия, Ирак, Афганистан.

 

Въпреки сравнително ниския ръст на чуждестранните туристи в България през 2018-а -  само 4.4% спрямо година по-рано, през този период страната за първи път в историята си е посетена от над 9 млн. човека (общо 9.273 милиона).

 

Рибните стопанства няма да бъдат задължавани да слагат водомери, както изисква сега от тях Законът за водите. Предложение за промяна на тези текстове на норматива, които са в сила от няколко месеца, са внесли в парламента депутати от ГЕРБ. Мотивът е, че близо 80% от рибарниците у нас нямат техническа възможност да монтират водомери, когато черпят вода за дейността си от други водоизточници.

 

Приключи изкупната кампания на тютюна реколта 2018-а. Напълно е събрана суровината от сортовите групи "Басми", "Каба Кулак" и "Бърлей". При "Виржиния" все още има количества на склад. Предстои притежаващите разрешение за изкупуване на суров тютюн да представят пред Министерството на земеделието, храните и горите отчет за изкупените количества. До 31 март хората, отглеждащи тютюн, трябва да се впишат в регистъра на тютюнопроизводителите за 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във