Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Българите са похарчили над 1.6 млрд. евро, или близо 3.2 млрд. лв., за алкохол и цигари през 2017-а, показват данни на Евростат. В тях обаче не се включват разходите за алкохолни напитки, направени в заведенията, нито пък все по-модерната употреба на електронни и бездимни цигари. Само за тютюневи изделия са похарчени 1.1 млрд. евро. Това е 3.2% от общите разходи в едно домакинство и по този показател сме сред първенците в Евросъюза.

 

Общо 1 314 466 км са навъртели депутатите със служебните коли на Народното събрание от началото на мандата му на 19 април 2017-а до края на юни миналата година. Рекордьор по пътуване със служебна лимузина е Галя Захариева от ГЕРБ. Тя е изминала 49 426 км между София и Нова Загора и така задминава дори шефовете на комисии, които имат постоянно на разположение служебна кола. Следват я Искрен Веселинов от ОП с 48 370 км и Нели Петрова от ГЕРБ с 47 123 километра. Той пътува до Русе, а тя до Варна.

 

Правителството прие решение, с което се дава възможност за гъвкавост на приемното време на консулските служби в чужбина съобразно нуждите на българските общности и спецификите в съответната държава. Промяната е и с оглед на нарасналия брой пребиваващи в чужбина наши сънародници.

 

Таксата, която ще се събира от областните администрации за заверка с "апостил", ще бъде в размер на 5 лева.

 

Летищата във Варна и Бургас отчитат рекордна 2018 г. с над 5.5 млн. пътници и повече от 38 000 полета на 103 авиокомпании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във