Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

 

Най-богатите хора в света са се разделили с над 500 млрд. долара през 2018-а, отчете индексът "Блумбърг" на 500-те глобални милиардери. Това е второто такова голямо понижение на измерителя от създаването му през 2012-а.

 

За десетте месеца на годината българите, живеещи в чужбина и работещи там, са изпратили на роднините си в България близо 1 млрд. евро. Това показват данните на БНБ за платежния баланс. Най-много пари са изпратили нашенците, работещи в Германия - над 200 млн. евро.  

 

Общо 110 хил. българи ще посрещнат Нова година зад граница. От тях 3400 ще отброят последните секунди на 2018-а на екзотичен остров. Дубай, Карибите, Тайланд и Бали са сред топ търсените летищни дестинации от българите.

 

Шест дълги уикенда ще имаме през 2019-а заради официалните празници. Първият ще е още за националния празник - 3 март. Тогава ще почиваме общо три дни. Общо четири ще са почивните дни за Великден - 26, 27, 28 и 29 април (понеделник). Три ще са почивните дни около Гергьовден - 6 май.

 

Списъците със защитените специалности от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда, са допълнени, актуализирани и одобрени от правителството.  Добавени са 14 нови с фокус върху машиностроенето, електрониката и автоматиката, моторните превозни средства и транспортните услуги. Списъкът е актуализиран и с три търсени специалности - машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества.

 

Теѕlа плaниpa paзшиpявaнe нa мpeжaтa cи oт cyпepбъpзи зapядни cтaнции, тaĸa чe дa пoĸpиe "100%  oт Eвpoпa" пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. Уcтpoйcтвaтa нa ĸoмпaниятa щe ce пpocтиpaт "oт Иpлaндия дo Kиeв (Уĸpaйнa), и oт Hopвeгия дo Typция", нaпиca в Тwіttеr шeфът й Илън Mъcĸ.

 

Повече от 1000 т некачествени горива са изтеглени от пазара през 2018-а след проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Наложените санкции са за над 1 млн. лева. Според агенцията случаите на некачествени горива намаляват.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във