Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Работата по нов кадастрален закон ще започне през 2019 г., съобщи регионалният министър Петя Аврамова. Той ще позволи документите да се обработват изцяло по електронен начин.

 

Търсенето на леки автомобили през ноември е намаляло с 8% до ниво от 1 121 162 единици, отбелязвайки трети пореден месец на спад в Европейския съюз. Това показват публикуваните данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA). През този месец в България са били регистрирани 2768 нови леки коли, което представлява спад от 10.2% в сравнение със същия месец на миналата година. Но като цяло резултатът за първите 11 месеца е доста добър - 31 773 продадени нови автомобила или с 12.8% над миналогодишните продажби.

 

Правителството определи за директор за България в съвета на директорите на Черноморската банка за търговия и развитие Петя Кузева - директор на дирекция "Държавен дълг" в Министерството на финансите. Международната институция на страните участнички в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество финансира и насърчава регионални проекти от публичния и частния сектор, както и поощрява търговската активност между държавите акционери.

 

Заявените на първичния пазар на труда работни места през ноември са 12 280, като 82.9% от тях са в частния сектор - в преработващата промишленост, търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети, административните и спомагателните дейности, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и други.

 

Телевизорът на българина нарасна с 15 см за година. През 2018-а най-търсеният телевизор на изплащане е по-голям с 6 инча (15.24 см) и по-скъп с 250 лв. в сравнение с 2017-а. Най-предпочитаният модел е 49-инчов и струва 1050-1100 лв., докато победителят преди година беше с цена от 800-850 лева.

 

България е четвърта по висока инфлация в ЕС, показват данните на Евростат. Средната обезценка за ЕС е 2%, а за еврозоната - 1.9 процента. Покачването на цените у нас е било с 3 на сто.

 

Равнището на регистрираната безработицата в България през ноември е 6 процента. Това е най-нискaта стойност на показателя за месеца през последните 10 години. В сравнение с октомври се наблюдава минимално увеличение от 0.1 на сто. Броят на регистрираните безработни през ноември е общо 197 783.

 

Евтините полети доведоха до увеличаване на шопинг пътуванията с 80 на сто. Най-често от евтините превозвачи се ползват заетите хора с добри доходи - IT специалистите, зъболекари, лекари, архитекти, инженери, юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във