Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Съдът увеличи глобата на управителя на "Евроманган"

Добричкият окръжен съд е увеличил след протест на районната прокуратура наложената глоба на управителя и представляващ "Евроманган" ЕАД - британския гражданин Дейвид Уелингс, от 1000 на 5000 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.
Чуждестранният гражданин , със статут на постоянно пребиваващ в България, вече е признат за виновен от Районния съд в Добрич, че в законовия 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството към различни доставчици не е открил производство по несъстоятелност на "Евроманган" ЕАД. Със същото съдебно решение той е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание в размер на 1000 лева.
Дружеството "Евроманган" ЕАД, което е концесионер на мангановата мина в село Оброчище, е спряло плащанията към четири частни фирми за доставки и транспорт. Задълженията на компанията само към Министерството на енергетиката към края на 2016 година са били близо 170 000 лева, а общо публичните й задължения са набъбнали  до 1 672 000 лева, припомнят от Апелативната прокуратура.
Решението на Окръжния съд не подлежи на обжалване.

Мангановата мина в село Оброчище е една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа.

През април тази година Окръжният съд в Добрич прекрати дело за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД, след като кредиторът, поискал производството, се отказа от иска си. Делото беше заведено от „Енерго Про Продажби"АД заради непогасени задължения за доставка на електроенергия.

В заседание по делото стана ясно, че ищецът оттегля иска си, тъй като дружеството-длъжник е превело по сметка на кредитора  сумата от 450 000 лева, с което натрупаните задължения са били погасени. Поради тази причина ищецът поиска производството по делото да бъде прекратено.

Производството за несъстоятелност се ползва като силов метод за постигане на спогодба по конкретен търговски спор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във