Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Повишението на цените през септември спрямо август е с  0.3 на сто. Обезценяването от началото на годината е 2.1 на сто, а годишната инфлация за септември 2018-а спрямо септември 2017-а отново е рекордна - 3.6 на сто. Увеличението, най-голямото за последните пет години, е основно заради цените на храните. Другата причина са горивата и някои услуги.

 

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по оперативната програма "Региони в растеж". Общо 237 обекта от системата в цялата страна ще бъдат обхванати от предвидените по проекта дейности, които включват ново строителство, реконструкция, ремонт и преустройство. Ще бъдат купени и 400 съвременни линейки с оборудване и апаратура.

 

Туристическият бизнес настоява да се назначат специални аташета, които да рекламират България по света, както и да се удвоят парите за национален маркетинг през 2019-а. Големите инвеститори в туризма с писмо до премиера настояват от 0.5% до 1% от приходите, които секторът реализира за предишната година, да отиват за реклама на българския туристически продукт.

 

Европейският съюз планира да разреши държавна помощ за проучвания, свързани с електрически батерии, и да предложи милиони евро съфинансиране за компании, които могат да построят гигантски фабрики, подобни на фабриката на Tesla в Невада. Към момента в ЕС има притеснения, че европейската автоиндустрия, в която са заети 13 млн. души, може да изостане в надпреварата за производство на електромобили заради зависимостта от вноса на батерии от Азия.

 

Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от Министерството на вътрешните работи. По оперативни данни на ведомството активно действащите иманяри, които се препитават от тази дейност, са около 20-30 хиляди. Броят на инцидентно копаещите за имане българи, на които това не е основен доход, може да достигне 150 хиляди.

 

Част от оценките на европроектите продължават да се точат месеци след изтичането на крайните срокове, като в някои случаи прегледът на документите отнема цяло полугодие. Това показва одитен доклад на Сметната палата за ефективността на програмата "Иновации и конкурентоспособност" в периода от 2014-а до средата на 2017 година.

 

Правителството одобри подписването на Споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Република Сингапур. Очаква се документът да бъде парафиран по време на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) на 18-19 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във