Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Общо 1.3 млрд. евро за борба с двойния стандарт одобри бюджетната комисия към Европейския парламент по предложение на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков. Парите ще се използват за реализирането на проекта чрез мащабни изследвания във всички държави членки за разкриване на нелоялни търговски практики и разлики в съдържанието и качеството на хранителни и нехранителни продукти.

 

Дълго чаканите проекти за ВиК сектора за над 1 млрд. лв. по оперативната програма "Околна среда" ще тръгнат в началото на следващата година. От тях около 400 млн. лв. са само за изграждане на канализация в София, но все още не е сяно кои ще са кварталите.

 

Европейската комисия ще посети България, за да помогне да подготвим 50% от отпадъците за рециклиране до 2020 година. Тази цел е заложена от комисията, но за страната ни и за още 13 други членки на ЕС има риск да не успеят да се справят с изискването.

 

София се нарежда на 169-о място по индекс на престъпността от общо 345 града от всички континенти. Изследването включва различни показатели - от риск да ти ограбят жилището или да ти откраднат колата, до чести срещи с подкупни представители на властта. Нашата столица е направо феноменален случай в тази класация, защото се оказва, че за нейните обитатели и гости най-притеснителен от всички фактори е корупцията.

 

 Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване на чистотата на Черно море и крайбрежните райони. Ще бъде създадена компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в неговата акватория. Проектът е финансиран от програмата "Черноморски басейн". Партньори на общината са фондация "Виа Понтика", университетът в Констанца и Държавният университет на Тбилиси в Грузия.

 

Общо 21 882 временни паспорти са издали за миналата година посолствата и консулствата ни зад граница. Най-често БГ паспорти изчезват в Германия. На второ и трето място в класацията се нареждат Великобритания и Турция. В топ 5 влизат още Испания и Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във