Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

 

България е на осмо място в Европейския съюз по икономически ръст през второто тримесечие на годината, показват данни на Евростат. При среден за ЕС ръст на БВП на годишна база от 2.1%  страната ни има 3.4 на сто.

 

Делата по обжалванията на решенията на Комисията за защита на конкуренцията, които забраняват продажбите на "ЧЕЗ България" и "Нова телевизия", са насрочени за март и май 2019 г., става ясно от регистъра на Върховния административен съд. Регулаторът отказа на "Инерком България" да купи българските активи на чешката компания "ЧЕЗ" в края на юли. В същия ден тя забрани и на чешкия милиардер Петр Келнер да придобие "Нова бродкастинг груп".

 

Правителството отпуска допълнително 36.2 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на "Обход на град Габрово" - Фаза I. Те са част от предвидените в държавния бюджет до 100 млн. лв. за изпълнението на проекта през тази година. Предвижда се средствата да се използват от Агенция "Пътна инфраструктура" за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка.

 

Над 600 млн. лв. ще се инвестират чрез програмата "Региони в растеж" за енергийна ефективност на жилищни и на обществени сгради. Очаква се след санирането разходите за отопление да намалеят с 30-40 процента. Един от основните приоритети на правителството е намаляване на консумацията на енергия до 2020 г. с 20 на сто.

 

Кодове върху цигарите ще спират контрабандата от май догодина. Тогава влиза в сила еврорегламентът за общата система за наблюдение и проследяване на тютюневите изделия в целия Евросъюз. Всяка кутия цигари ще трябва да бъде маркирана с уникален код, който ще дава информация кой я е произвел и какъв път е изминала до крайния клиент.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Градоначалникът върна текстове от новата наредба за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, която беше приета в края на юли от Столичния общински съвет.

 

За времето от януари до юли износът на стоки от България за трети държави (извън ЕС) намалява с 23.2%, в сравнение със същия период на 2017-а и е на стойност 8.855 млрд. лева.

 

Хлебният баланс на страната е осигурен, но пшеницата е с по-слаби хлебопекарни качества, е обобщението на бранша след края на жътвената кампания. Общо 5.4 млн. т са ожънати при среден добив от 450 кг от декар. За сравнение през минала година средният добив бе близо 600 килограма.

 

До 5 октомври браншовите съюзи могат да дават предложенията си по концепцията на Министерството на земеделието за преброяването на земеделските стопанства през 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във