Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Общо 500 хил. работници няма да достигат на бизнеса през следващите пет години. Тази прогноза направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Само в автомобилния клъстер ще са нужни 45 хил. работници с техническо или средно образование. В момента има остър недостиг на инженерно-технически кадри - както квалифицирани работници, така и машинни и електроинженери, IT специалисти. Глад за квалифицирана работна ръка изпитват и чуждестранните инвеститори. Част от тях не могат да направят разширение на бизнеса си в България, защото няма кадри. Това е причината те да инвестират в съседни страни.

Общо 4.3 млрд. лв. са платили българските фирми за дълготрайни материални активи - нови машини и оборудване през второто тримесечие. Това е със 17% повече от същия период на миналата година. Има само два сектора от икономиката, в които има  недвижимите имоти и финансовите и застрахователни дейности. Във всички останали има повишение на разходите за покупка на нови активи. Най-голям е ръстът в здравеопазването и образованието.

Общо 5 265 367 чуждестранни туристи са посетили страната ни от януари до юли, като за седемте месеца се отбелязва ръст от 6.9 на сто. Най-много гости са дошли от Румъния (27.7% увеличение), от Гърция и Германия.

Бизнес климатът в промишлеността се понижава с 1.9 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Отчита се подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса.

Парадоксът в България е, че около 40% от от домакинствата тук  са пренаселени, а в същото време празните жилища в градовете са 25.45%, а тези в селата - 42.96%, като това се дължи главно на обезлюдяването. В тази връзка държавата предвижда данъчни стимули за отдаването или продажбата на празните апартаменти, но това може да бъде направено едва след адекватно разглеждане на жилищния проблем, отбелязват от регионалното министерство. 

Утвърдени са разходите за командировки в страната за второто тримесечие на тази година. За пътувания на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 097 лв., на председателите на държавни агенции и техните заместници - 1 231 лв., на председатели и членове на държавни комисии - 715 лв., на ръководителите на държавни институции - 50 лв. и на областни управители - 9 238 лева.

София е деветата най-изгодна дестинация за уикендтуризъм в момента в Европа. Средната цена на такава почивка, включително полета от Великобритания, настаняването и храненето през двете денонощия в края на седмицата, излиза 150.98 лири на човек. В класацията участват десет европейски града, предимно в Източна Европа, за чието посещение според експертите излиза най-изгодно като съотношение цена/качество.

Всеки шести служител в кол център превръща дома си в работно място, или това означава около 15% от заетите в сектора. Според проучване на Евростат по-често жените избират да работят от къщи. Компаниите пък предлагали на служителите си гъвкаво работно време, както и възможност да се трудят от вкъщи, защото това водело до по-висока ефективност и удовлетвореност. Новата форма на труд започнала да набира все по-голяма популярност през последните две години.

След като близо 60 години халогенните крушки осветяваха домовете на хората и улиците, Европейският съюз взе решение да забрани тяхното използване от 1 септември тази година. Преминаването към светодиодни крушки е процес, който протича в глобален мащаб. Неговата цел е ограничаването на вредните емисии и свиването на сметките за електричество, смятат експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във