Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИОННИЯТ РЕГИСТЪР - НОВО БРОЕНЕ НА СТАР ГЛАС

Създава се дългоочакваният публичен приватизационен регистър - решиха депутатите, след като в сряда промениха на първо четене Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Новите текстове бяха внесени за разглеждане от депутатите от Евролевицата Александър Томов и Иван Бойков. Те предвиждат информацията по всички приватизационни сделки да се предоставя на обществеността до месец след подписването на съответния договор. Целта на промените е основните и най-важни параметри на продажбите да се обнародват, както и поетите задължения от новите собственици, запазването на работни места и размерът на бъдещите инвестиции в дружеството.
Проблемът обаче е, че до края на мандата на сегашното Народно събрание - 11 април, остават само три пленарни заседания. През това време депутатите трябва да приемат десетки нормативни актове, което очевидно е невъзможно. Въпреки това някои от тях са оптимисти, че във вторник, сряда и четвъртък ще бъдат приети анблок цяла поредица текстове.
Раздържавителният законопроект предвижда всяка година до 31 октомври Министерският съвет да внася специален доклад в Народното събрание за следприватизационното развитие на продадените предприятия. В доклада ще се отчита дали новите собственици изпълняват поетите ангажименти. Предвижда се регистърът на сделките да стане част от единната държавна информационна система.
От далечната 1992 г., когато започна продажбата на държавната собственост у нас, до наши дни информацията за параметрите на сделките, сключвани както от Агенцията за приватизация, така и от министерствата, е не само оскъдна, но и почти недостъпна.
Още с назначаването си за шеф на АП Левон Хампарцумян обеща, че всички данни за сключените от агенцията договори ще се появяват в ИНТЕРНЕТ-страницата на агенцията в най-кратък срок. Много малко, наистина конфиденциални детайли ще останат скрити от полезрението на обществеността - зарече се той. Заместник-изпълнителният директор на АП Пламен Стоилов пък отсече: Отсега нататък край на дребната търговийка с информация. В отговор на депутатско питане вицепремиерът Петър Жотев също гарантира в началото на февруари, че публичният приватизационен регистър ще бъде готов в най-кратък срок.
Почти всички важни приватизационни документи - договорите, информационните меморандуми, правните и финансовите анализи, както и анексите към договорите, не се съхраняват в електронен вид. Специално за в.БАНКЕРЪ Нора Стоичкова, пресаташе на АП, заяви, че се работи усилено по създаването на публична информационна база данни в областта на приватизацията. Работата обаче била огромна и не се знаело кога ще свърши.
Репортерска проверка на в.БАНКЕРЪ показа, че в Министерството на икономиката (обединяващо делата на бившите министерства на промишлеността, търговията и туризма), както и в земеделското министерство нямат голяма представа какво точно трябва да се направи по въпроса.
Най-пълната информация за цялата приватизация в България се намира в Министерския съвет. В зависимост от ситуацията на политическия връх в страната ни всички, дори и най-маловажните детайли на сключените раздържавителни сделки, се подават с различна периодичност към МС. В моменти, когато ситуацията го е налагала, въпросните справки или сводки са изпращани дори и ежеседмично. В крайна сметка в архивите на МС, а и в тези на самите министри се съдържа най-пълната и качествена информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във