Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Одобрен е проект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Съществена част от промените е свързана с поетапното преминаване към изцяло електронното им възлагане и разработваната за целта централизирана електронна платформа.

 

Правителството увеличи със 179 996 400 лв. утвърдените за тази година разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Промяната е свързана с подписания в началото на годината договор за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата и електронната винетка.

 

През първото полугодие инвеститорите у нас са променили фокуса си от търговски към офис площи, които заемат 65% от всички сделки. Търговските площи са на второ място с дял от 23%, въпреки че продължават да привличат интерес. Далеч след тях на трето място с 6% са парцелите за строеж, следвани от хотели и индустриалните имоти.

 

С над 25% е нараснал износът на ток от началото на годината досега, показва справка на ЕСО. В същото време производството спада с 2.03 на сто. Поради лошото време най-голямо намаление отчитат соларните и ветрогенераторните централи. Вътрешното потребление на ел.енергия също намалява, и то с 5.29 на сто.

 

България е на опашката в Европа по достъпен бензин. Проучването включва не само цената на горивото, но и размера на средната работна заплата в съответната държава. От общо 33 изследвани страни ние заемаме 32-ра позиция. При цена от около 2.20 за литър гориво българинът може да си купи 430 л бензин А95 месечно. По-зле от нас е само Украйна, където доходите на жителите й стигат за 243.8 литра гориво. Непосредствено преди България е Румъния с 433.6 литра.

 

Северозападният район продължава да губи работна сила. Общият брой на заетите, които са на възраст на 15 и повече навършени години, е 275 700 души. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2017-а броят на работещите намалява с 5300.

Facebook logo
Бъдете с нас и във