Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

 

Правителството възлага на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор. Това ще стане на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.  

 

Общо 6 963 038 лв. дължат собственици на неприбрани от наказателни паркинги в София автомобили. В момента в специализираните гаражи са зарязани 227 коли, които са били неправилно паркирани и преместени с паяк. Собствениците им, освен че трябва да заплатят глоба за вдигането с паяк на стойност 60 лв., дължат и по 2 лв. на всеки час, през който возилото е прекарало на паркинга.

 

Износът на ток се е увеличил с 23.54% през периода от 1 януари до 24 юни, в сравнение със същия период на 2017-а, показват данните от Електроенергийния системен оператор. С 2.77 на сто е паднало производството на електроенергия, а с 5.5% - потреблението.

 

Страната продължава да изостава в усвояването на еврофондовете. До края на май по различните програми от Брюксел са получени малко над 1.3 млрд. евро. Това е под 15%  от общия бюджет на всички оперативни програми. За сегашния програмен период (2014-2020) за България са предвидени общо около 8.8 милиарда евро.

 

Компаниите и научните организации могат да кандидатстват с иновативни проекти с бюджет до 500 хил. лв. в рамките на деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд.

 

София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018-а. Столицата ни е точно преди Букурещ и след Сан Салвадор и се издига с девет места напред в сравнение с миналата година. От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Истанбул е класиран на 163-а позиция, Атина - на 113-а, Тирана - на 172-ра, Белград - на 181-а, Сараево - на 191-ва, Скопие - на 197-а.

 

За ратификация е предложена спогодбата между България и Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане.

 

България и Китай ще развиват сътрудничеството си в областта на науката и технологиите. Споразумението ще е валидно за срок от пет години. Целта на документа е да се улеснят механизмите за провеждане на научно-техническо сътрудничество и на двустранни конкурси за съвместни проекти.

 

Председател на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев. На него се възлага отговорността за изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации в България.

 

Консумацията на бира на глава от населението у нас е 76 л  годишно. От началото на годината на пазара има девет нови асортимента пиво, а общо у нас се произвеждат над 250 вида.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във