Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Годишната инфлация в страната достига петмесечен връх. За май спрямо април тя е 0.3 на сто. Потребителските цени се увеличават с 2.6%, подхранени от по-скъпите горива, транспорт и някои хранителни стоки. Инфлацията от началото на годината (май 2018-а спрямо декември 2017-а) е 1 на сто.

 

До 2022-ра европейските граждани ще могат да комуникират изцяло дигитално с администрациите на своите държави. Едва 20 общински администрации от общо 265-те у нас са се заели реално да цифровизират документите си, а над 80 са заявили готовност да започнат това.

 

На фона на изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас  статистиката регистрира висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни - от общо 3.9 млн. броя жилища около една трета са необитаеми. Само в столицата и в София-област незаетите жилища са около 250 хиляди.

 

България е изнесла за трети страни през първите четири месеца на годината стоки за 4.77 млрд. лв., като това е с 15.6% по-малко в сравнение със същия период на 2017-а.

 

От януари досега 2098 души са получили българско гражданство по произход. Най-много са от Република Македония - 1402 души. За миналата година 1436 души са получили българско гражданство по произход.

 

Най-голямата телекомуникационна компания в света AT&T спечели одобрение от съда в САЩ да придобие Time Warner шест месеца след като мегасделката за 85 млрд. долара беше блокирана от администрацията на президента Доналд Тръмп. Част от споразумението, което се очаква да влезе в сила от следващата седмица, е и собственикът на българската телевизия bTV - Central European Media (CME).

 

Започна надпреварата за 15 хил. билети за безплатно пътуване с влак в Европейския съюз. Те ще позволят на навършващите през тази година 18 години граждани да обиколят цяла Европа. Кандидатстването завършва на 26 юни в 12 часа. За пътуванията на младежите еврокомисарите са отделили бюджет от 12 млн. евро. Очаква се да има и втори кръг през есента, когато ще бъдат раздадени над 5000 билета.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във