Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Модернизацията на армията стъпва на 4 млрд. лева

Красимир Каракачанов и Цветан Цветанов

 

Правителството и Народното събрание отново се захванаха със закъснялата модернизация на въоръжените сили, за която си говорим още от времето на Симеон Сакскобургготски. През седмицата парламентарната Комисия по отбрана одобри два от трите проекта за нова военна техника - за закупуването на изтребители и на бронирани машини. Очаква се скоро да й бъде представен и третият мегапроект - за военни кораби.

Председателят на комисията Константин Попов смята, че трите военни поръчки могат да бъдат разгледани в пленарната зала до края на юни. Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък е възможно договорите с бъдещите доставчици да бъдат сключени в края на тази или началото на следващата година. 

Още в четвъртък (7 юни) депутатите започнаха да обсъждат проекта за изтребителите. Разточителните дебати за бъдещето на АЕЦ "Белене" обаче бяха отнели почти цели пленарен ден и до гласуването на поръчката така и не се стигна. Впечатление направи, че БСП промени позицията си и подкрепи покупката, след като "се въздържа" при гласуването в комисията. Това означава, че четири от петте групи в Народното събрание (с изключение на "Воля") подкрепят модернизацията. Така че гласуванията оттук нататък ще са по-скоро формални. След като се произнесе Народното събрание, ще започнат преговорите с кандидатите. Изборът ще бъде направен от правителството и върнат за ратификация в парламента.

На този етап модернизацията на армията се оценява на 3.2 млрд. лева. Но след като бъде одобрена поръчката за патрулните кораби, сумата най-вероятно ще достигне около 4 млрд. лева. За да не бъдат в тежест на държавния бюджет, плащанията към бъдещите фирми изпълнители ще са разсрочени във времето. За бронираните машини се предвижда те да се правят в продължение на дванадесет години, а за самолетите - в рамките на деветгодишен период.  

В изложенията си пред депутатите от Комисията по отбрана командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов последователно посочиха, че превъоръжаването с нова бойна техника ще допринесе за преодоляване на съществуващия дефицит от способности, за постигане на необходимата оперативна съвместимост на българските въоръжени сили със страните  членки на НАТО и ЕС и ще осигури в по-голяма степен изпълнението на поставените задачи.

Проектът за Сухопътните войски, който предвижда закупуването на 150 броя бронирана бойна и специална техника, е оценен на 1.464 млрд. лв. с ДДС. Освен това правителството поставя условието в производството на бронираните машини да бъде включен и българският Военнопромишлен комплекс, а поддръжката и по-нататъшната модернизация да се извършват у нас.

Процедурата по закупуването на самолети за ВВС е разделена на два етапа. В първия военното ведомство иска да купи минимум 8 изтребителя за 1.8 млрд. лв. (отново с ДДС), а във втория поне още толкова - чрез сключването на нов договор. В рамките на този проект кабинетът е пресметнал и придобиването на летателни апарати, средства за наземно обслужване, за обучение на летците и първоначалната интегрирана логистична поддръжка. Според примерната схема първите три години ще се плащат по 100 млн. лв., а след това вноските постепенно ще се увеличават. 

Предстои Министерството на отбраната да изпрати писма - т.нар. искания за предложения (Request For Proposal). За участие в поръчката ще бъдат поканени САЩ, Португалия, Италия и Швеция, които стигнаха до финалния етап на предишната провалена процедура. Тогава САЩ и Португалия участваха с изтребители F-16 "втора ръка", Италия предлагаше употребяван модел "Юрофайтър", а Швеция - чисто нови самолети "Грипен".  В новия търг ще се включат и Израел (също с F-16) и Франция, която предлага модела "Рафал".

Със сигурност новите самолети за Военновъздушните сили няма да са руски МиГ-ове. Това се разбра от изказване на президента Румен Радев при посещението му в Русия. Тогава Радев отбеляза, че такава покупка е невъзможна, най-малкото заради утвърденото от правителството изискване изтребителите да са произведени и да са на въоръжение в поне една държава от НАТО. 

България трябва да получи първите изтребители до 72 месеца от датата на сключване на договора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във