Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Германските инвестиции в България през миналата година са в размер на 130 млн. евро. Немските компании у нас обаче отново поставят въпросите, свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т. нар. Индустрия 4.0.

 

Всеки шести българин пазарува онлайн, като броят на интернет магазините се е увеличил двойно за последните пет години.

 

Благоевград и още четири общини ще преработват отпадъци с нови инсталации. Инвестицията е на стойност 12 млн. лв., като 9 млн. от тях са осигурени безвъзмездно от оперативната програма "Околна среда". Срокът за изпълнение е 24 месеца.

 

България слезе до 111-о място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници". Страната ни бе две места по-нагоре в списъка през миналата година. Това ни нарежда на последно място в ЕС, както и сред страните от Западните Балкани.

 

Над 20.78 млн. лв. са отпуснати на министерства и общини. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансиране на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

 

Одобрени са допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Парите ще отидат за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК "МиГ" за осигуряване на летателната годност на нашите самолети МиГ-29.

 

Незаконната търговия с цигари през последните три месеца на 2017 г. е отбелязала ръст от 0.6 на сто. Това се случва за първи път от началото на 2014-а. Делът на контрабандните папироси е достигнал 6.6 на сто. Основен принос за това увеличение имат няколко български града - Свиленград, Ямбол, Дупница, Сандански, Стара Загора, Асеновград. В тях ръстът на продажбите на цигари без бандерол е скочил двойно и тройно. Традиционно Хасково, Пазарджик и Сливен са с нива на тютюневата контрабанда над средното ниво за страната.

 


В една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и имитиращ продукт с палмово масло. Изискването е разписано в наредбата за хигиената на храните. Ако някой иска да произвежда сирене и други стоки с палмово масло, ще трябва да регистрира ново предприятие..

 

Министерският съвет одобри проектоспоразумението за учредяване на Висша съвместна комисия за сътрудничество между правителствата на България и Кувейт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във