Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

С повишената от началото на годината минимална заплата от 510 лв. работещите български граждани могат да купят 243 л от масовия бензин А-95, 242 л - дизел или 486 л пропан-бутан за колите си. По съотношението минимална заплата и количество горива в ЕС сме твърдо на последното място.

 

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за нашата страна и региона на Югоизточна Европа. Двете страни ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Ще се разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително и чрез създаване на смесена компания или други механизми.

 

Само 1317 български граждани са декларирали през миналата година окончателни данъци от доходи, придобити в чужбина, съобщиха от Националната агенция по приходите. По тази линия в бюджета ще влязат 5 млн. лева. Най-често получените пари са от доходи в Германия, Франция и Великобритания.

 

Правителството одобри промени в Закона за българските лични документи, в който се предвижда от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе в паспортите и личните карти. С измененията се разширява информацията, която трябва да се записва на електронния носител. Съответно това налага изменения и на идейните проекти на личните документи.

 

Заетите в българската икономика през последното тримесечие на миналата година са били 3.36 млн. души. Наблюдава се увеличение на работещите в аграрния сектор и намаление в сектора на услугите и в индустрията.

 

Според киноразпространението през миналата година е имало трикратно увеличение на публиката на български филми. Докато през 2016-а те са гледани от общо 177 647 зрители, то през 2017-а интерес към тях са проявили 513 332 души. Съответно приходите от наши филми са нараснали до 4 027 232  при 1 193 202 лв. година по-рано.

 

Германия е в топ 3 на водещите пазари за входящ туризъм за България. През 2017-а туристите от тази страна са повече от 870 хил. и нарастват с 5.3% в сравнение с предишната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във