Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Държавата гарантира до 50 млн. лв. за кредитиране на студенти и докторанти за 2018 г. за новите отпуснати заеми през бюджетната година. Финансовата подкрепа се изразява в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения. В схемата участват пет банки, подписали типовия договор - "Банка ДСК", "Райфайзенбанк (България)", "Алианц Банк България", "Юробанк България" и "Първа инвестиционна банка" АД. Договорените кредити през изминалите години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

 

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018-а. Средствата са предвидени в централния бюджет. Така с новата отпусната сума, европредседателството вече струва на държавата близо 150 млн. лева. Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на Българското председателство, които ще се проведат в страната, както и за организиране на събития зад граница.

 

Правителството утвърди Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг. В момента те са едни от най-високите в Европа - между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на българското правителство и е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

 

С две години се удължава срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-12 Кнежа". Проучваната площ е разположена на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В нея "Проучване и добив на нефт и газ" АД извършва дейност от 2010 година. От фирмата считат, че площта има потенциал, който заслужава да бъде допълнително изследван и детайлно изучен. Поради това титулярът на разрешението е поискал двугодишно продължение на срока му.

 

Одобрен е проект на споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация. То обхваща периода 2018-2019 г. и е с общ бюджет 183 330 щатски долара. Включените в проекта средства са отпуснати от СЗО.

 

Над 150 000 персонални кодове (ПИК) за достъп до електронните услуги на НОИ са издадени през 2017 година. Защитеният достъп до тези услуги е факт от 2005 г., когато на всички осигурени лица беше изпратен еднократно ПИК. Общият брой на пожелалите след това да имат такъв достигна 1 милион в средата на миналата година.

 

Пътуванията на българи в чужбина през декември миналата година са били 459 200 или с 15.6 на сто над регистрираните през декември 2016-а. В сравнение със същия месец година по-рано има увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: за почивка и екскурзия - с 42.2 на сто, със служебна цел - с 11.4 на сто, и с други цели - с 6.3 на сто.

 

Бизнec ĸлимaтът ce подобрява през януари cпpямo дeĸeмвpи 2017 гoдинa. Такова e peгиcтpиpaнo в пpoмишлeнocттa и ceĸтopa нa ycлyгитe, дoĸaтo в cтpoитeлcтвoтo и тъpгoвиятa нa дpeбнo пoĸaзaтeлят ocтaвa пpиблизитeлнo нa нивoтo cи oт даванадесетия мeceц. Ocнoвният фaĸтop, oгpaничaвaщ paзвитиeтo нa бизнeca, пpoдължaвa дa бъдe нecигypнaтa иĸoнoмичecĸa cpeдa, cлeдвaн oт нeдocтигa нa paбoтнa cилa. Meниджъpитe oчaĸвaт пpoдaжнитe цeни дa ocтaнaт бeз cъщecтвeнa пpoмянa пpeз cлeдвaщитe тpи мeceцa.

 

Общо 60 природни обекта от двете страни на долното течение на река Дунав се обединяват в общ туристически маршрут. Те са селектирани след публични обсдъждания в регионите на Силистра и Кълъраш.

 

Футболните клубове по света са похарчили рекордните 6.37 млрд. долара за трансфери през миналата година. Общата сума е с 33% по-голяма от похарчените през 2016 година пари за тази цел. Повишението се дължи на относително малък брой отбори - 2/3 от общата сума на трансферите се реализира от 50 клуба в 13 различни държави. От данните на ФИФА е видно, че комисионните, платени на агентите се увеличават съществено.

 

Преодоляване на регионалните проблеми в областта на хотелиерството и туризма и развитие на съвместни инициативи предвижда проектът "ХЕЛИКС", който ще се реализира през следващите две години в Македония, Албания, България и Гърция. Проектът на стойност 600 000 евро е финансиран от Европейския съюз. Той ще се реализира от шест университета за мениджмънт и хотелиерство от Албания, България и Гърция и Македонско-българската стопанска камара, чрез която в проекта са включени и университетите за туризъм и мениджмънт от Скопие и Охрид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във