Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Ръст от 3.7% на нашата икономика през 2018-а очаква компанията за управление на кредитния риск "Кофас". Инфлацията ще се ускори до 1.6%, а основният двигател на растежа ще продължи да е потреблението.

 

Общо 12.2 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между България и Сърбия. Средствата са предвидени за финансиране на проекти по Програмата Interreg - ИПП за трансгранично сътрудничество между двете страни. Допускат се предложения за повишаване на туристическата атрактивност на региона или създаване на трансграничен туристически продукт. Ще се подпомагат и проекти за придобиване на нови умения и предприемачество.

 

Две фабрики от холдинга "Булгартабак" - "Асеновград - Табак" и "Хасково - Табак", туристическото дружество "Елените" и още седем компании вече няма да се търгуват на "БФБ-София". Всички те са в ликвидация и Комисията за финансов надзор е наредила на борсата да прекрати сделките с техни акции.

 

Преките чуждестранни инвестиции са намалели между януари и ноември миналата година с 2.4%, като общият им размер е 883.7 млн. евро. Увеличение има главно при инвестициите в дългови инструменти, които са белег за краткосрочни интереси, докато спадът при дяловия капитал е близо 4 пъти, при реинвестираната печалба - около 15 пъти, а при покупките на недвижими имоти - около шест пъти.

 

Над 4.1 млн. лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработване на общи устройствени планове на общините през 2018-а.

 

Средномесечното равнище на безработицата през 2017-а е 7.2%, като това е най-ниската стойност за последните девет години.

 

Плановете за националните обекти ще се гледат по съкратена процедура, когато става въпрос за такива с държавно или общинско значение или за проекти, финансирани по линия на еврофондовете. Промяната се прави в наредбата за кадастъра.

 

Министрите на финансите на Европейския съюз са извадили от "черния списък" с данъчни убежища осем държави, сред които и Панама. Целта на документа е да се пресекат законодателните вратички, които позволяват избягване на данъци, и които нашумяха след оповестяването на няколко офшорни схеми с имена на известни представители на световния бизнес елит.

 

Франция прие закон, който позволява на гражданите да допускат грешки в комуникацията си с държавните чиновници и служби, без да бъдат заплашени с наказания. В документа официално се признава, че да се греши е човешко, когато става въпрос за общуването с бюрокрацията. Нормативът обаче позволява на французите да направят само по една грешка и само ако е допусната добронамерено.

 

Нощувките на чуждестранните туристи у нас са се увеличили с 6% , съобщи Евростат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във