Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В новия брой 1 на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Европейската ставка ще убие десятъка

Докато председателства Европейския съюз, България  ще играе ключова роля за решаването на въпросите за справедливостта на данъчното облагане в общността и в частност – за единната минимална ставка на корпоративния данък. Това не е наше мнение, нито е проявление на манията за преувеличаване на ролята на страната ни през тези месеци. Става дума за ангажимент, който ни поверяват влиятелни европейски парламентаристи. "Българското председателство ще бъде от решаващо значение за новите данъчни правила." Така смята евродепутатът Паул Танг, докладчик на Европейския парламент по проблема за общата данъчна основа. „За нас ще бъде предизвикателство да накараме всички държави членки да бъдат на една и съща позиция и българското участие като председател на Съвета на ЕС ще бъде много важно“, убеден е той. Защо е така вижте в "БАНКЕРЪ".

 

С мишка и с клавиатура най-лесно банка се обира

За разлика от отминалите романтични и дори леко наивни времена, когато крадци нахлуваха в беззащитните банкови офиси с маски на лицата и с револвери в ръце, днес кражбата на чужди пари е един високотехнологичен процес, често практикуван, без да се напуска уютната домашна обстановка.

По последни данни само за последната година и половина рускоезични хакери са атакували 14 банки в САЩ и три в Русия. Става дума за  групата MoneyTaker, пише в отчета си компанията Group-IB, която разследва и предотвратява киберпрестъпления. Все пак борците с хакерските грабежи имат и частични успехи. Прочетете в "БАНКЕРЪ" какви са те.

 

От газови обещания напълно се газирахме

Ключови в българския газов сектор са думите "диверсификация" и "обещания". Активно се заговори за изграждането на интерконекторни връзки, реверсивни и аварийни доставки, собствен добив, шистов газ... Започнаха да се лансират и какви ли не екстравагантни идеи… Какво се промени оттогава? Веднага след онази криза през 2009-а специалистите от държавните газови компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" "запретнаха ръкави" за аварийни доставки на природен газ от Гърция. Впоследствие бе решено да се изградят интерконектори и със Сърбия, Румъния и Турция. Проблемът е, че по нашите ширини плановете и практиката по традиция винаги се разминават...

 

Дългове за милиони потънаха в  бетона

Докато лакомията  превземаше душевността на българина, а обявяващите се за "пазители" на природата ни се прераждаха  в добре платена каста, строителните набези на всякакъв вид "предприемачи" по нашето Черноморие успяха да "бетонират" остатъците от  красотата на крайбрежието ни.

Но жалбите за  екологията и естетиката далеч не изчерпват проблема - няма как да бъдат подминати  чисто финансовите поражения, които нанесе т.нар. строителен бум по брега на морето. Десетки са случаите, при които мераклиите за бързо забогатяване оставиха след себе си мрачни следи, докато правеха "предприемачество по нашенски". Голяма част от тези  претенциозни и в повечето случаи дори грандомански проекти  приключиха безславно. Но пък набезите им бяха гарнирани със "славни" поражения, изразяващи се в милионни дългове към банките и към  държавата, а често  и с разбитите съдби на десетки наши и чужди граждани, повярвали в предприемаческия дух на "новите строители на съвременна България".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във