Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Съдът на Европейския съюз постанови, че Uber е транспортна компания, а не дигитална услуга, както твърди стартъпът за споделени пътувания. Toва представлява тежък удар за американската фирма, която ще попадне под регламентите за таксиметровите услуги. Според генералния адвокат на Съда на ЕС Мачей Шпунар "електронната платформа Uber е иновативна концепция, но основно в сферата на транспорта", така че трябва "да притежава лицензи и разрешителни според изискванията на националните закони".

 

Правителството отпуска 578 200 лв. за откриване на посолство на България в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Мотивът е, че Абу Даби е ключов световен икономически и търговски център.

 

Страната получи допълнително 41 млн. евро по линия на Международния фонд "Козлодуй". С 27 млн. евро се увеличават средствата за управление на отпадъци от извеждането от експлоатация. Срокът за разплащания в този сектор се удължава до 2022 година. Донорите на фонда одобриха и отпускането на допълнителни средства в размер на 24 млн. евро за издръжка на проектите в ядрения сектор. Срокът за разплащане за тях се удължава до края на 2020-а.

 

Нови антидъмпингови правила влизат в сила в ЕС. Те целят да защитят производителите в общността от евтин внос от страни като Китай. Мотивът е, че някои от изнасяните от азиатската държава стоки незаконно подбиват европейските цени. За да се справи с този проблем, Брюксел наложи антидъмпингови мита на различни китайски продукти, включително в стоманодобивния сектор.

 

Периодът на валидност на годишната винетна такса, която ще се плаща за всички пътни превозни средства от 1 януари 2018-а, ще е една година, считано от деня на издаване на винетния стикер. От 1 януари се въвежда и нова тримесечна винетка за пътни превозни средства под 3.5 тона. Нейната цена ще е 54 лв., или 28 евро. 

 

Председателят на ДА "Електронно управление" Росен Желязков е определен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Той ще заеме длъжността на 15 януари 2018-а, когато изтича вторият мандат на поста на досегашния председател на комисията Веселин Божков.

 

С промени в Закона за омбудсмана се разширяват правомощията на обществения защитник. Предлага се включването на изрична разпоредба, според която той ще може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор.

 

Нови 1.4 млн. лв. ще получат общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията. По бюджета на община Бургас ще бъдат преведени 800 000 лв., а за Камено - 600 000 лева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във