Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Министерство на икономиката ще подпомогне млади предприемачи, като им даде възможност да кандидатстват с проекти за собствен бизнес по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". До края на декември ще бъде обявен прием на предложения за стартиращи предприятия, за който са осигурени над 67 млн. лева. С тях ще бъдат финансирани близо 400 новорегистрирани фирми с до 200 хил. лв. безвъзмездна помощ.

 

Тримесечни винетки за 54 лв. ще се въведат след 1 януари, предвиждат промени в Закона за пътищата, подготвени от регионалното министерство. Годишните стикери ще имат срок на действие от датата на купуването им, а не както досега - за календарна година. Те ще струват 97 лева. Цената за месечната винетка ще е 30 лв., а седмичната 15 лева. От Агенция "Пътна инфраструктура" прогнозират повишаване на приходите с близо 2.80 млн. лева.

 

Произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие възлиза на 26.99 млрд. лева. На човек от населението се падат 3 810 лв. от стойностния обем на показателя. Относителният дял на аграрния и индустриалния сектор в добавената стойност на икономиката намалява спрямо същото тримесечие на миналата година, съответно до 7.3 и 28.5 на сто. Ръст има само при дела на дейностите в сферата на услугите до 64.2 на сто.

 

В 15 града водата поскъпва от 1 януари. Новите цени на ВиК услугите са с 2.2 до 20% по-високи.

 

Сто администрации участват реално в електронния обмен на документи, съобщи Държавната агенция "Електронно управление".

 

До четири пъти се намаляват таксите за регистрация на юридически лица с нестопанска цел. Това се предвижда с промяна в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

 

Шест страни от Западните Балкани могат да се присъединят към ЕС до 2019-а, прогнозира върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

 

Потреблението на ток у нас се увеличава  към края на ноември с 4.2% на годишна база до 36.3 млн. мегаватчаса. Производството е 41.4 млн. мегаватчаса, което е ръст от 1.63 на сто. Според данните на ЕСО основната част от тази електроенергия се реализира на вътрешния пазар, а износът е за малко повече от 5.1 млн. мегаватчаса и намалява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във