Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Нормативните документи за тол системата ще бъдат изготвени от адвокатското дружество "Добрев и Люцканов", което е предложило най-ниска цена в обявената поръчка - 94 000 лева. Срещу тази сума то трябва да анализира нормативната уредба, да подготви проекти на изменения и да проучи успешен законодателен опит в други държави.

 

Петя Александрова е назначена за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя поема длъжността от Митко Симеонов, който беше избран за член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

 

Одобрена е проектоспогодба между България и Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане. Документът ще бъде подписан при условие за последваща ратификация.

 

Никой сайт в рамките на ЕС няма да може да блокира на географски принцип достъп на потребители от друга държава членка. Политическо споразумение за това постигнаха Европарламентът, Съветът на ЕС и Еврокомисията. Конкретният регламент ще влезе в сила 9 месеца след приемането му. Географското блокиране в момента се прави от много сайтове, които не допускат потребители от друга страна, а ги препращат към местен сайт, от който да си купят стока или услуга, но на други цени.

 

Държавните помощи в земеделието за 2018-а ще са в размер на около 150 млн. лева. Това е записано в предложения от фонд "Земеделие" бюджет. Общо за програмния период 2014-2020 се очаква страната да усвои около 7.5 млрд. евро в аграрния отрасъл.

 

Българската компания "Демакс Холограми" АД, която е лидер в защитните холографски и нанооптични технологии, получи ново световно признание. На юбилейната годишна конференция на Международната асоциация на производителите на холограми в Барселона тя победи в категорията Best origination с проекта си "1001 Hollars", а получи и номинация за втория свой проект "К2.BG".

 

Заверката на подписа на преводач на документи от чужбина ще се извършва от всички български нотариуси по места, а не както досега - от централното управление на Министерството на външните работи в София.

 

Общо 1 991 800 българи са пътували като туристи в периода юли-септември, което е с една трета повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Малко над 82% са пътували само в България, а 14.5% - само в чужбина.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във