Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Близо 44% от евросредствата за България вече са договорени, но реално Брюксел е превел под 10% от финансирането, предвидено за страната ни през този програмен период. Към края на септември Европейската комисия е изплатила 1.8 млрд. лв., или 6.25% от парите за периода 2014-2020.

 

Процедурата за достъп до пазара на труда на работници от държави извън ЕС ще се облекчи за работодателите, без да се засягат правата на българските работници. Това е залегнало в промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които бяха приети от правителството.

 

Промени в Закона за електроните съобщения предвиждат санкции при нарушаването на Регламента за роуминг. Допълнителните такси отпаднаха на 15 юни тази година. Доставчиците на роуминг имат възможност да прилагат "политика за справедливо ползване", която позволява на клиентите да потребяват услуги в чужбина на национални цени на дребно - "роуминг както у дома". Така ще се гарантира балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС.

 

Над 2 млрд. лв. трябва да бъдат инвестирани във ВиК системата на Столичната община, за да се решат съществуващите и потенциалните проблеми с водоснабдяването, канализацията и речните корита до 2025-а. Местната власт е разработила поредната стратегия за инфраструктурата, в която са разписани подробно евентуалните проекти и нужните средства за тях. Според разчетите на общината, след като се съберат всички възможни източници за инвестициите, пак не достигат 1.3 млрд. лева.

 

Европейската комисия дава 1 млн. евро на държавите членки за проучвания и доказване на двоен стандарт при храните. Председателят й Жан Клод Юнкер обяви, че са подготвени насоки, които да подпомагат националните органи при преценката дали производител нарушава законодателството на ЕС, когато продава продукти с различно качество в различни държави.

 

Националната здравноосигурителна каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета си за 2018-а. Идеята е с увеличения ресурс да се повишат средствата основно в доболничната помощ.

 

Стоте най-големи технологични компании в България през миналата година са имали общи оперативни приходи от 4.011 млрд. евро или ръст от 4.1% спрямо 2015-а. Според анализа най-многобройна е групата на софтерните фирми (34), следвана от компаниите за технологични услуги (25) и от тези за технологичен хардуер (17).
 

До края на тази година ще започне процедурата за набиране на проектни предложения за "Насърчаване на предприемачеството", която е насочена към стартиращи предприятия. Общият бюджет по нея е 67 млн. лв. като размерът на финансирането за отделен проект ще е до 391 хил. лева.

 

България и Румъния ще проучват възможността за изграждане на нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево. Очаква се съоръжението да облекчи значително съществуващия трафик, да намали негативното въздействие върху околната среда и да повиши икономическата активност в региона. Подкрепа за изграждането на ново съоръжение е изразена и от местните и регионални власти на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във