Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Близо 5 млн. чужденци са посетили България за седемте месеца на 2017-а, като се отчита ръст от 7.2% спрямо същия период на миналата година. Приходите от туризъм за времето от януари до юни са 2.4 млрд. лв., което пък е с 12.3% повече на годишна база. Повече са посещенията от Гърция, Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Русия. 

 

Тази година се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в нашата страна, прогнозира консултантската компания Forton. Само през първите осем месеца са реализирани сделки за над 400 млн. евро. До края на 2017-а се очакват още сделки в този сегмент и ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро.

 

Платформата за поръчка и доставка на храна BGmenu обяви сливането си с друга компания от бранша - Lakom.bg. От 31 август е започнал процесът по обединението на услугите. С реализирането на тази сделка групата HelloHungry, от която са част BGmenu и Lakom и Oliviera в Румъния, става най-голямата в бранша за региона, с 20 млн. лева прогнозирана стойност на брутните продажби за 2017-а.

 

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София. Той остава BB+ с положителна перспектива. Аргументът е, че градът показва финансова стабилност и добро общо управление на средствата. Като положителен се отбелязва и фактът, че паричният  поток, с който оперира Столичната община, надвишава три пъти плащанията по нейния дълг на годишна база.

Бившият здравен министър от първото правителство "Борисов" Стефан Константинов е класиран на първо място в конкурса за нов директор на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в столичния квартал "Дървеница". Тази позиция бе овакантена, след като прокуратурата повдигна обвинение на бившия директор Валентин Ангелов за безстопанственост.

 

Българският и румънският електроенергиен оператор ще подпишат споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. За това се договориха министрите на енергетиката Теменужка Петкова и колегата й Тома-Флорин Петку.

 

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов е купил на чуждестранна фондова борса 300 000 обикновени акции на нефтената компания за 879.3 млн. рубли (около 12 млн. евро. В резултат делът му се е увеличил с над 2.4% до 22.96 на сто. Той е и най-големият акционер в "Лукойл".

 

 

"Ботев" (Пд) е приет за член на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА). Той е третият, който ще представя България в организацията, която защитава интересите на европейските отбори. Другите два са "Левски" и "Лудогорец".

Facebook logo
Бъдете с нас и във