Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Анализаторското подразделение на агенция Fitch предвижда по-слаб растеж на българската икономика от прогнозираното досега. Според него през тази година БВП на страната ще е 3.5%, а не 3.7 на сто. Причината за това е закъснението, с което се движат програмите на структурните фондове на Европейския съюз. В същото време анализаторите коригират позитивно очакванията си за следващата 2018-а, когато според тях българската икономика ще порасне не с 3.5%, каквато бе прогнозата досега, а с 3.7 на сто.

 

Правителството даде съгласие "Българският енергиен холдинг" да продаде на "БФБ-София" 100% от акциите на "Българската независима енергийна борса". Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител. Предложената сделка не представлява приватизация, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50% държавно участие. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на финансите.

 

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болница. Те са внесени за обсъждане от здравния министър проф. д-р Николай Петров. След приемането им ще отпаднат изискванията за доказване на квалификация, сертификати и други.

 

Πpeз пepиoдa янyapи - юни българският изнoc зa Eвропейския съюз ce е yвeличил c 10.8% cпpямo cъщия пepиoд нa 2016-а и e нa cтoйнocт 13.283 млрд. лeвa. Ocнoвните ни тъpгoвcĸи пapтньopи в общността ca Гepмaния, Итaлия, Pyмъния, Гъpция, Фpaнция и Бeлгия, ĸoитo фopмиpaт 68.9% oт експорта.

 

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15%, считано от 1 септември.

 

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първите шест месеца след данъчно облагане е 33.9 млн. лв. при само 236 хил. лв. за същия период на 2016-а.

 

Летищата във Варна и Бургас, които са част от Fraport Twin Star Airport Management, са отбелязали почти 9.4% увеличение на пътниците за първата половина на годината. През този период трафикът е достигнал до над 1.294 млн. човека.

 

Новата програма за обучение и заетост ще бъде включена в Националния план за действие по заетостта. До края на годината инициативата ще се реализира пилотно в 14 общини с високо равнище на безработица от областите Враца, Видин и Монтана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във