Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки


 • Износът на страната през май е скочил с 26.5% и е на стойност 4.45 млрд. лева. Това е рекорден ръст за последните шест години.

 • България и Гърция ще подпишат меморандум за развитието на железопътната връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

 • Минималната работна заплата остава 460 лв., след като кабинетът прие постановление, с което потвърди скока й от 1 януари 2017 година. Процедурата се наложи да бъде повторена, защото решението бе обжалвано пред ВАС.

 • Процедура за концесията на пристанището в Русе откри Общинският съвет в града. Сред изискванията са инвестиция от 3.1 млн. лева.

 • Комисията за защита на конкуренцията разреши на чешката компания Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV) - най-големия производител на минерална и изворна вода в Централна Европа, да купи 99.59% от производителя и дистрибутор на продуктите на Pepsi за България - "Куадрант Бевъриджис" АД. KMV развива дейност в 26 страни и е семейна компания, собственост на фамилията Паскал.

 • Кметовете на Видин Огнян Ценков и на Калафат Лучиан Чобану са изпратили писмо до министър Ивайло Московски с искане за намаляване на таксата за преминаване на Дунав мост 2. Те предлагат за леките автомобили с регистрация в областите Видин и Долж (Румъния) тя да е колкото на моста в Русе - 2 евро. Сега леките автомобили заплащат за преминаване през моста по 6 евро. 

 • БДЖ успя да изплати оставащите задължения на стойност 13.65 млн. лв. към "Еврофима" (Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав). Заемът, на обща стойност от 40 млн. лв., бе използван за закупуване на рециклиран подвижен състав.

 • От началото на годината Българската агенция за инвестиции е сертифицирала 11 нови големи инвестиционни проекта на обща стойност над 160 млн. лв., които предвиждат да бъдат разкрити над 4000 нови работни места. На "финалната права" са други пет проекта, които са за още около 35 млн. лева. По-голяма част от тях са в сферата на ИТ аутсорсинга, в машиностроенето и автомобилостроенето.

 • Алексиос Атанасопулос е новият изпълнителен директор на "Еко България", част от Hellenic Petroleum group. Той сменя Георги Деянов, който ръководи компанията от 2012-а досега. 

 • Общо 18 331 студенти получиха европейски стипендии през летния семестър на академичната 2016/2017 година. Изплатените средства са 9 742 050 лв. и са осигурени от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

 • Седемнадесет от общо 57 мерки от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018-а са изпълнени изцяло към 30 юни. По-голямата част от обществените поръчки са обявени, а редица мерки са в процес на реализация вследствие на сключени вече договори с избрани изпълнители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във