Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Германската компания "Ксела", която произвежда строителните блокчета Ytong, вече е собственост на американската Lone Star group. От стъпването си в България досега "Ксела", която има два завода у нас - в София и в Добрич, е инвестирала 80 млн. лева.

 

Управляваните у нас активи от български и чуждестранни инвестиционни фондове са нараснали със 186.5 млн. лв. за първите три месеца на годината и са достигнали общо 3.038 млрд. лв., което е 3.2% от БВП.

 

Българската фирма "Чек Пойнт Кардио" е класирана сред седемте най-обещаващи бизнес начинания по време на най-голямото изложение за иновации в Европейската комисия - The Next Web. Тя представи интегрирана система за наблюдение на пациенти в реално време, която е няколко пъти по-точна от съществуващата, и обещава да намали три пъти здравния бюджет в кардиологията.

 

Правителството назначи Илиан Тодоров за областен управител на Софийска област и освободи досега заемалата длъжността София Торолова.

 

Heбocтъpгaчи в cтoлицaтa щe ce cтpoят нa cпeциaлнo oпределени мecтa. Taĸивa "cититa" мoжe дa ce oбocoбят ĸpaй бyл. "Цapигpaдcĸo шoce" oĸoлo мeтpocтaнция "Интep Eĸcпo Цeнтъp", ĸaĸтo и пpи пpoдължeниeтo нa бyл. "Цapицa Йoaннa" c Oĸoлoвpъcтнoтo шoce, cмята глaвният apxитeĸт нa Coфия Здpaвĸo Здpaвĸoв. Te щe бъдaт oпpeдeлeни в Зaĸoнa зa ycтpoйcтвo и зacтpoявaнe нa Cтoличнaтa oбщинa.


 

България е последният партньор, който другите държави от ЕС биха потърсили за сътрудничество по темите външна и фискална политика и икономика. Според анализа на Европейския съвет страната ни не отговаря на интересите на останалите европейски страни, а когато все пак бива потърсена - не реагира адекватно. 

 

Правителството ще приеме ново постановление за 460 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2017-а.

 

Петър Иванов е избран за изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. Бизнес организацията обединява над 300 американски, български и други международни компании, развиващи дейност у нас. До неотдавна Иванов беше генерален мениджър на "Майкрософт България", като управляваше дейността на компанията и на пазарите в Косово и Македония.

 

Брандът Apple вече заема второ място в класацията за най-ценни марки в света, показва докладът за 2017-а на Brand Finance. Феновете на Apple започват да губят вярата си в марката, като една от причините е, че тя не успява да поддържа технологичното си предимство. Лидер в света на брандовете със стойност от близо 110 млрд. щ. долара, или с 24% повече спрямо миналата година, е Google.

 

Един от автомобилните производители във Великобритания, оставили името си в историята, скоро ще премине в китайски ръце. Контролът върху Lotus ще бъде прехвърлен от малайзийската Proton на китайската Geely, която вече притежава шведския бранд Volvo. От компанията обявиха, че купува 49.9% от Proton и ще контролира 51% от дъщерната Lotus.

 

Над 2349 имена на уебстраници с разширение .ею са регистрирани през първата година от съществуването на домейна на кирилица. България е държавата с най-много регистрирани (половината от всички) и най-бързо увеличаващи се домейни на кирилица в голямото семейство на EURid.

Facebook logo
Бъдете с нас и във