Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Европейската комисия отличи като изгряващ предприемач на Европа българката Кристина Цветанова, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology. То стана известно с производството на първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

 

Върховната административна прокуратура е установила 172 акта на общински съвети, които противоречат на закона. Става дума за наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, чиито разрешения са в противоречие с нормативни актове от по-висок ранг - конституцията, Закона за местните данъци и такси, Закона за нормативните актове и други. 

 

Въпреки отхвърленото първоначално предложение водата в София да поскъпне с 18%, от обсъждането на въпроса на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране се подразбра, че най-вероятно това ще се случи, макар и не от 1 март, както първоначално се предвиждаше. 

 

Министерството на земеделието и храните направи рокади и в Изпълнителната агенция по горите. Начело на нея е назначен инж. Григор Гогов. Той е заемал същата длъжност от август 2013 до август 2014-а, когато на власт бе кабинетът "Орешарски". В съобщението на ведомството не се посочват причини за освобождаването на предишния директор Тони Кръстев.

 

България отново се нареди на опашката в ЕС по навлизане на цифровите технологии в икономиката. По-зле от нас са само румънците. 

 

Една от най-известните и харизматични личности в световния бизнес - сър Ричард Брансън, пристига в България. На 19 май той ще изнесе лекция в зала 1 на НДК, в която ще окуражи предприемчивите хора у нас да вярват в успеха си и да търсят път към реализирането му.

 

Някои марки вносни цигари ще поскъпнат, се вижда от регистъра за цените им, поддържан от Министерството на финансите. По-високи цени са заявени за някои разновидности на Marlboro и L&M.

 

Бригаден генерал Михаил Попов ще изпълнява длъжността командир на Сухопътните войски. 

 

Първият в света тунел за кораби ще бъде издълбан в Норвегия. Той ще преминава под полуостров Щат в западната част на страната. Целта му е нетолкова да съкрати пътя на плавателните съдове, а по-скоро да ги предпази от опасните морски течения покрай полуострова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във