Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Европарламентът иска от Европейската комисия да предприеме мерки за временното въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон все още не е предоставил безвизов достъп за граждани на пет държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

 

"Българска телекомуникационна компания" ЕАД  отново ще се опита да продаде един от най-ценните си активи - сградата на Телефонната палата, разположена в центъра на София. Имотът ще бъде предложен на търг, организиран от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

 

Подписани бяха договорите за изграждането на  първия етап от третия диаметър на столичното метро. Участъкът ще преминава през централната градска част и ще достига до квартал "Овча купел".

 

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на генерал-майор Андрей Боцев като командир на Сухопътните войски и назначаването му за началник на отбраната. 

 

Комисията за защита на конкуренцията  разреши на белгийската компания Spadel да придобие дела на  Advent International в производителя и дистрибутор на бутилирана вода "Девин" АД.


След "Брекзит" авиокомпанията "Райънеър" най-вероятно ще бъде разделена - едното поделение ще оперира на британския пазар, а другото на европейския. Причината е липсата на яснота дали Великобритания ще се ползва от споразумението "Открито небе".

 

Най-успешната частна икономическа зона – "Тракия", ще се разширява към Хасково и Бургас.

 

Кабинетът одобри допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на министерства и ведомства в общ размер на 11.2 млн. лева. Най-голяма сума ще получи Министерството на отбраната - 5 млн. лв., които ще се използват за доставка на горива за нуждите на армията.


Заради теч на опасен химикал бе обявено бедствено положение на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня.

 

Утвърдена е нова такса за аеронавигационно обслужване от 26.97 евро и нов лихвен процент за закъснели плащания от 9.88 на сто. Предвижда се и намаление на усреднената такса за аеронавигационно обслужване на "Летище София" от 414.41 на 396.46 лева. За останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица промени в налозите няма.


С 23% повече граждани на ЕС са пътували към България през януари тази година в сравнение със същия месец на 2016-а. Най-сериозен е ръстът на посещенията от румънци, белгийци, италианци, французи, показват данните на Националния статистически институт.

 

Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" се сдоби с нов кораб за хидрографски проучвания. Той е построен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин" и се казва "Дунав -1".

 

Над 5 милиарда се очаква да бъдат хората, притежаващи мобилен телефон в края на годината, показва проучване на Световната организация на мобилните оператори.

 

Властите в Пекин планират постепенна подмяна на почти 70 хил. таксита с електромобили заради сериозното замърсяване на въздуха в китайската столица. 

 

Иcпaнcĸият фyтбoлeн ĸлyб "Бapceлoнa" щe cĸлючи cпoнcopcĸи дoгoвop cъc caмoлeтнaтa ĸoмпaния Qаtаr Аіrwауѕ. Πo пpeдвapитeлни дaнни cтава дума зa 50 млн. eвpo нa ceзoн, ĸaтo cпopaзyмeниeтo e зa cpoĸ oт чeтиpи гoдини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във