Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Природният газ ще поскъпне с 4.62% от 1 януари, става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица.

 

При доказан картел потребителите ще могат да търсят обезщетение от провинилите се фирми. Това е записано в приетите на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. 

 

От 1 януари минималната работна заплата в България ще стане 460 лв. вместо досегашните 420 лева.

 

Единственото общинско летище в страната - "Русе", получи лиценз за летателна площадка за малки самолети. 

 

Близо 2.6 милиона българи, около 80% от всички потребители на интернет у нас, са използвали мрежата предимно за лична комуникация по мобилните си телефони, показва анализ на "Евростат" за 2016-а.

 

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Кауфланд България" със 157 981 лв. за  злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Преписката е образувана по искане на "Кети-94" ООД.

 

Въвеждането на тримесечна и дневна винетка, както и нова наказателна такса за движение по пътищата без винетка прие на първо четене парламентът.

 

Частни имоти, разположени по трасето на бъдещата газова връзка между България и Гърция и на мястото, където ще бъде изградена магистрала "Марица" при пътен възел "Тополовград", бяха отчуждени в полза на държавата. 

Обхватът на сградите, които подлежат на сертифициране за енергийна ефективност, ще бъде разширен, като в него ще попаднат всички сгради в експлоатация. Това е предвидено в промените на Закона за енергийна ефективност, които бяха гласувани от парламента.


Германската и американската компании  Linde и Praxair съгласуваха условията по сделката за тяхното сливане. По този начин се създава най-големият производител и доставчик на индустриални газове в света с пазарна капитализация 65 млрд. долара и приходи от порядъка на 30 млрд. долара годишно.

 

Заем от 800 млн. долара ще отпусне Световната банка за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP).

 

Турция фактически е национализирала най-големия частен вносител на газ в страната "Акфел холдинг", в който дялове имат "Газпром" и "Газпромбанк", твърди руският вестник "Комерсант". Това е станало чрез извънредния указ № 674, който бе приет след юлския опит за държавен преврат в югоизточната ни съседка. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във