Банкеръ Daily

Управление и бизнес

5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира

Около 5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира. Това каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish.

 

"Ако една държава иска да стабилизира икономиката си, явно това не става с "тоягата". Контролните органи не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика. Напротив. Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти", каза Господинов. "2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани. Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло. Не може нормалният сектор да се бори със сивия, ако държавата не вземе решение. Ние предлагаме помощта да бъде, като се свали драстично ДДС. В Европа има няколко държави, които са с нулево ДДС на храните или с няколко процента. Ние предлагаме 9%, като средното за Европа 8,3%", заяви Господинов. 

Ситуацията с цените на рибата и морските дарове е динамична и това продължава година - година и половина. През последните месеци особено ярко се отрази и покачването на тока - пет пъти, и покачването на цената на газа - около два пъти. Всичко това касае съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти, категоричен бе той. 

Господинов подчерта, че това "като цяло прясната риба запазва цената си, особено тази, която се добива от нашите географски ширини, от нашето море, от нашите водоеми и рибарници. Цената на рибата бележи лек спад и няма да се учудя ако утре спадне още. Трябва да се отбележи, че има доста добър улов на сафрид и чернокоп, които са най-масовите риби по море, които традиционно се консумират не само от "морските" хора, но и във вътрешността на страната, и в столицата. Шарановите риби запазват цената си, като се движат в диапазон от 5 до 7, като зависи от големината и качеството на рибата. Въпреки драстичния ръст на фуражите, рибите не поскъпват. Има достатъчно риба, която да презадоволи пазара. 

"Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква. Не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение и още толкова (даже няма и толкова) от сладководните риби. На пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, вкл. миди, които са нехарактерни за нашите географски ширини. Те поскъпват, защото са вносни и свързани с транспорта. Освен това повечето пристигат в дълбоко замразен вид и изискват съхранение в хладилни условия. Изискват много електроенергия", заяви експертът пред Bloomberg TV Bulgaria,

Рибите, които ловим, ние замразяваме докато те стигнат до пазара, защото нямат трайност повече от един ден, обясни Господинов. "Максимум 8 часа след улова те се замразяват и се съхраняват при минус 20oС. Това са световни стандарти и тенденции, които не мисля, че трябва да изненадват някого. Храните поскъпват заради промяната на цената на енергоизточниците, донякъде и Covid кризата даде отражение, спъването на транспорта на пазарите, проваляне на договори с други фирми, трудния транспорт точно поради Covid ограниченията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във