Банкеръ Daily

Управление и бизнес

500 млн. лв. за бизнеса в следващите месеци обеща икономическият министър

Програмата за кредити с държавна гаранция от Българската банка за развитие може да продължи до самия край на 2021 г., загатна икономическият министър и принципал на банката Лъчезар Борисов. Той обяви също, че в "следващите месеци към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лева". 

"Мерките, които се изпълняват от Българската банка за развитие, сме дали минимален срок, ще бъдат прилагани до средата на годината. Но разполагаме с достатъчно ресурс, така че те да се прилагат и до края на годината. В следващите месеци към бизнеса ще достигнат близо 500 млн. лв. Така че ние мислим за абсолютно всички", заяви министърът на икономиката в телевизионно интервю.

Схемите за кредити с гаранция от ББР са две. По първата търговските банки-партньори отпускат безлихвени кредити на физически лица в размер до 6 900 лева. ​Предоставя се възможност за кредитиране и на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. В края на ноември ЕК одобри и промени в гаранционната програма в подкрепа на бизнеса, за да е достъпна за по-голям брой компании. С новите параметри ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до 3 години.

Икономическият министър отчете, че държавата е вляла в българската икономика 1.25 млрд. лева през програми на социалното министерство и икономическото министерство. По думите му извън това има допълнителни мерки, които са в централния бюджет на стойност 2.8 млрд. лева. и са били реализирани през 2020 година.

Борисов добави, че чрез мярката 60/40 са запазени 250 хил. работни места. Πo нея са инвестирани близо 670 млн. лева и тя ще продължи до септември.

"Със социално-икономическите мерки постигнахме успехи. По време на тази изключително тежка криза през изминалата година България успя да запази един от факторите на икономически растеж на високо ниво, а именно - потреблението Нямаше период по време на тази криза, в който потреблението да беше засегнато. Нещо повече – потреблението в България и индивидуално, и колективно растеше. Дори по време на криза заплатите и социалната политика дадоха ефект. Заплатите се повишаваха не само в държавния сектор и при хората на първа линия, те се повишаваха в частния сектор с близо 10% за изтеклата една година", обобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във