Банкеръ Daily

Управление и бизнес

500 филтри са поставени на комини в два столични района тази година

За подобряване на качеството на въздуха и намаляване на фините прахови частици Столичната община изпълнява различни мерки и една от всички е доставка и монтаж на електростатични филтри на комините на домакинства, припомни кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на монтираните филтри за комини в кв. „Красна поляна“.

До момента тази година общината е поставила над 500 филтъра на частни сгради, а през 2021 г. ще бъдат поставени още 500.

Досега филтрите са поставяни в двата района, в които има проблем със замърсяването с фини прахови частици - "Красна поляна" и "Слатина". Едно от трайните решения на проблема е подмяната на отоплителните инсталации, тъй като и според последните проучвания през зимата най-голям източник на замърсяване е битовото отопление на дърва и въглища.

Затова е в ход и програма за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Започна монтирането на първите от 140 печки с екологично отопление по програма „Life“ на ЕК. Уредите се монтират в районите "Панчарево", "Нови Искър" и "Искър".

"Стартираме и процедурите по големия проект по ОП „Околна среда“ за подмяна на старите уреди на още 9500 домакинства", посочи още Фандъкова.

Постепенно намалява броят на дните с мръсен въздух, но все още остава висок. За декември - до днес данните показват по-малко дни с превишения на нормите спрямо декември 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във