Банкеръ Daily

Управление и бизнес

50% от фирмите ще вдигнат заплатите през 2019 г.

В 50% от фирмите ще има повишение на заплатите, но ще има и фирми, които няма да могат да си го позволят - в една четвърт от случаите. Окуражителното е, че не е голям процентът на тези, които смятат да намаляват заплатите -  само 1 % от фирмите. Това заяви Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата.

"Това е резултат от общите тенденции в държавата - знаете беше обявено 10 % увеличение на доходите в публичния сектор. Бизнесът няма как да изостава, затова 10 % ръст ще има при две трети от фирмите, 20 %, по-високо - в една трета от секторите, което е свързано с известно напрежение във фирмите, над 20 % ръст - при много малко компании”, обясни Симеонов пред NOVA телевизия.

До 500 лева ще бъде средният размер на коледния бонус тази година. 63% от фирмите са предвидили бонус, една трета не могат да си позволят.

По думите на Симеонов продължават да се търсят професиите в ИТ сектора, при инженерните кадри, при най-нискоквалифицирания сегмент - шивачи, хранително-вкусова промишленост, асемблиране на части за автомобилната промишленост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във