Банкеръ Daily

Управление и бизнес

50 хил. стопани ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. заради Ковид кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това се прави заради повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива, вследствие на пандемията, обяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Консултативния съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство са обсъдили схемите за компенсиране на загуби, понесени от земеделските стопани заради Ковид кризата.

По думите на земеделския министър средствата се предоставят на чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията. 

Предложението, отправено към бранша, бе 35 млн. лева да бъдат насочени в животновъдството, а с тях да бъдат подкрепени 19 652 фермера. Близо 5 млн. лева ще получат 6285 пчелари, а около 30 млн. лева ще бъдат разпределени между 23 414 земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, включително и винени лозя. 

Средствата ще бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия. 

Обсъдени са били и вариантите на ставките за подпомагане за разпределяне на средствата по сектори. Животновъдите поискаха бюджетът, определен за техния сектор, да бъде раздаден на база на подадените заявления. Предстои така отправеното предложение да бъде обсъдено финално в кратки срокове. 

Относно искането на Асоциацията на свиневъдите и на Асоциацията на индустриалното свиневъдство да бъдат включени към разпределението на допълнителния бюджет, министър Бозуков обяви, че за тях и за отрасъл „Птицевъдство“ са предвидени допълнително по 3 млн. лева до края на тази година, освен средствата, които получават за хуманно отношение на животните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във