Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

5 ИЛИ 40 МЛН. ЛЕВА ЗА ДАНИЕЛИ ЩЕ РЕШАВА СЪДЪТ

Шестият опит за продажба на линията Даниели, която е обособена част от пернишкото предприятие в процедура по несъстоятелност Камет, е на път да се провали. Причината е, че ирландската фирма Ферон инвестмънт, спечелила през декември миналата година предишния търг, е завела дело пред Върховния административен съд (ВАС), с което оспорва откритото от вицепремиера Жотев тазгодишно ново наддаване. Независимо че Ферон инвестмънт така и не плаща предложената от тях през 1999 г. цена от малко над 5 млн. лв., магистратите взеха решение за временно спиране на последната процедура по продажбата на Даниели. Делото по иска на ирландците ще се гледа на 13 декември 2000 година. Тогава ще се разбере дали фаталната дата ще се окаже такава и за Камет.

Защото при новия търг регистрираната във Финландия фирма Хансатико предложи 40.7 млн. лв. за покупката на оборудването Даниели. Скандинавското дружество всъщност е обединение на три руски металургични завода. Цената, която то дава, е цели осем пъти по-висока от оферираната от Ферон инвестмънт. Тези пари може да се окажат спасителни за фалиралия пернишки завод. Далеч зад финландския консорциум в наддаването останаха другите двама кандидати, покрили изискванията на Министерството на икономиката за минимална цена от 14 млн. лв. и депозит за 1.5 млн. лева. За Даниели пловдивският Нева холдинг предложи 25 млн. лв., а германската Геодеке - 16 млн. лева.


Тези средства обаче може и да не влязат в касата на закъсалото предприятие. Ако съдиите от ВАС решат, че ирландците с основание претендират за прекратяване на последната процедура, Камет ще трябва да се задоволи само с 5 млн. лева. А това са пари, които няма да позволят на комбината да плаща задълженията си. Борчовете на завода само по Закона за обслужване на несъбираемите кредити (ЗУНК) са 129 млн. г. марки. Всъщност държавата има най-голям интерес от постигането на по-голяма цена за оборудването. Защото като основен кредитор на пернишкия комбинат тя ще прибере почти цялата сума по сделката.


Оборудването Даниели беше доставено в Перник в края на 80-те години. Камет е платил за него с държавен кредит 140 млн. г. марки. Цената е висока, тъй като по това време линията е ембаргова. Впоследствие се оказва, че тя е скалата, която удави завода в блатото на неплатежоспособността. Линията се оказа напълно непригодна за икономическите реалности след 1989 година. Защото нейният капацитет от 150 хил. т качествена стомана годишно е пресмятан да задоволява нуждите на всички страни от СИВ, заяви в понеделник заместник-министърът на икономиката Левон Хампарцумян. Така единственият възможен изход за Камет става продажбата на гигантското съоръжение.


От 1995 г. насам са правени цели шест опита за пласирането на Даниели. Първият се проваля, защото е поискана минимална цена от 145 млн. г. марки, при положение че чисто нова линия може да се закупи от производителя за 70-80 млн. г. марки.


През 1997 г. консорциум между немската фирма Контищаал и италианския производител Даниели получи изключителното право да продава оборудването. До сделка обаче отново не се стига. Проваля се и продажбата през есента на същата година, когато ръководството на Камет реши да пласира минизавода самостоятелно, въпреки че бяха подадени цели девет оферти. На следващия търг през юни 1998 г. американският консултант Гордън холдинг заедно с иранския национален металургичен завод Аско тек предложиха цена от 33.05 млн. г. марки. Кандидатите обаче настояха транспортните разходи да са за сметка на продавача. Заради този ход, който представлява подмяна на условията по договора, пропада и този опит за продажбата на Даниели.


Предпоследната процедура от 1999 г. се разви доста любопитно. Като че ли тогавашното ръководство на Камет направи всичко възможно за сделката да разберат колкото се може по-малко заинтересовани. Куриозното е, че експертите от отдел Ликвидация и несъстоятелност в икономическото министерство узнават за опита за продажба чак през март 2000 година. Единственият кандидат е споменатата вече ирландска фирма Ферон инвестмънт, която предлага за линията малко повече от 5 млн. г. марки. Въпреки очевидната изгода от сделката, ирландците не можаха да намерят дори и тези дребни пари и продажбата се провали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във