Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Направени са 15 000 проверки на строителни обекти

15 000 са направените служебни проверки от Дирекцията за национален строителен контрол според изискванията на закона. Едва 70 са отменените разрешения за строеж. Сигналите от граждани са довели до 220 отмени на разрешителни, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в Годишната среща на местните власти в курортен комплекс Албена.

Началникът на ДНСК Милка Гечева обърна внимание, че регистърът за премахване на незаконни обекти е публичен. Издадени са приблизително 6000 заповеди за премахване на такива обекти, само 700 от които остават за изпълнение. 

"Намалява обемът на незаконното строителство. Премахванията на незаконни обекти най-често са в резултат на междусъседски спорове", коментира министър Павлова и отбеляза, че последният срок за узаконяване на такива обекти е изтекъл през 2013 година. Тя добави, че с последните промени в Закона за устройство на територията се облекчава режимът за ремонт и преустройство, като вече ще се изискват по-малко проекти. 

"Общинските служби ще трябва да влязат в правомощията си за премахване на незаконни обекти по отношение на по-ниските категории строежи. Установихме, че някои общини нямат наредби за премахване на такива. Ако те не бъдат приети, това ще означава, че общините не са влезли в правомощията си", заяви министър Павлова. 

Министър Павлова коментира още, че обхватът на извършваните от ДНСК комплексни проверки е ясно регламентиран. В началото на всяка година се публикува график на служебните проверки, които ще бъдат извършвани в общинските администрации. Главните архитекти са длъжни в седемдневен срок да уведомят регионалните отдели на ДНСК за издадените разрешения за строеж, коментира Павлова. Спазването на сроковете е задължително, подчерта тя и напомни, че в противен случай не може да се открие строителна площадка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във