Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЮПИТЕР Е ОКОНЧАТЕЛНО И НАПЪЛНО РЕАБИЛИТИРАНА

Везните на Темида окончателно се наклониха в полза на застрахователна компания Юпитер и тя се върна в застрахователната орбита, където всъщност й е мястото. Последната съдебна инстанция - петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), потвърди решението на колегите си от 17 май 2000 г., че отнемането на лиценза на Юпитер през 1999 г. е неправомерно. В хода на съдебните дела магистратите са констатирали три сериозни процесуални нарушения, извършени от Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН) и Националния съвет по застраховане (НСЗ), когато са отнемали разрешителното на застрахователното дружество и този извод се основава на тяхното категорично решение за възстановят отнетото право на Юпитер да работи в застраховането.


Проблемите на Юпитер започнаха още в края на февруари миналата година, когато Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН) констатира няколко нарушения в компанията. Наложеното наказание тогава беше глоба. Няколко месеца по-късно (през август) Дирекцията за застрахователен надзор отново провери дружеството, но този път не откри сериозни нарушения. Въпреки това надзорната дирекция поиска отнемането на лиценза, основавайки се на нарушенията, установени при предишната проверка. Много странно решение, най-малкото защото към този момент нарушенията са отстранени, а освен това за тях компанията вече е била санкционирана. Така или иначе, на 2 септември 1999 г. Националния съвет по застраховане (НСЗ) отне лиценза на застрахователното дружество. Юпитер оспори наказанието пред ВАС, който спря изпълнението на решението на НСЗ. Междувременно, докато траеха съдебните изпитания на компанията, застрахователният закон бе променен и повечето от обвиненията към нея отпаднаха, а с това изчезнаха и основанията за отнемането на лиценза й. Така се стигна и до оправдаването на Юпитер.


Въпреки че застрахователното дружество работи близо 15 месеца с неизяснен статут, през миналата година то успя да реализира премиен приход в размер на 11.161 млн. лв., което му отреди осмо място между конкурентите. За първите девет месеца на тази година пък приходите на звездния застраховател са над 7 млн. лв., което отново го нарежда сред водещите компании в бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във