Банкеръ Daily

Управление и бизнес

47 организирани български туристи са извън страната

47 организирани туристи от България са извън нашата страна -  в Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови, Буенос Айрес. Единствената проблемна дестинация, от която е трудно да се върнат, е Буенос Айрес заради ограничените полети. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет. Тя съобщи, че се подпомага отпътуването на чуждестранните туристи от зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, като даде детайлна информация за тях. Към днешна дата в Банско – курорта под карантина, има 111 чуждестранни туристи.

Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, утре се очаква още 29 да отпътуват. Руските граждани – общо 66, от които 55 през туроператорски компании, а останалите индивидуални, има вероятност да не бъдат качени в руски чартърен самолет утре през Пловдив, тъй като са от град, поставен под карантина, за да не бъде изложено на опасност здравето на останалите пътници, обясни Ангелкова.

Министърът на туризма каза още, че след разговор с руския посланик той е поел ангажимент за отделен чартър, ако е възможно още утре, както е било предвидено по-рано, или в най-близко време. Ангелкова добави, че се поддържа връзка и с хотелите в Банско, като идеята е руснаците да бъдат настанени в един хотел, докато бъде осигурен отделен чартър от Руската федерация.

В Боровец има 25 чуждестранни туристи – 21 английски, на които утре им предстои заминаване с чартър, след което в курорта ще останат 3-ма граждани на Сърбия и австриец, които също утре ще заминат за своята страна.

Ангелкова посочи, че в Пампорово има 16 чуждестранни туристи – един от Румъния, 4-ма от Русия, които утре отпътуват, 5-има от Турция и двама от Хърватия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във