Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започват масови проверки на храните преди празниците

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки, а всеки ден ще има дежурни в Българската агенция за безопасност на храните, които ще приемат сигналите, обяви изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов.

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена и т. н. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения миналата година са съставени над 200 акта.

Пред журналистите проф. Моллов показа плик с кифла, в която покупателят й е открил „неидентифициран предмет” и каза, че подобни „подаръци” са ежедневие в агенцията. Ролята на агенцията е да осигурява контрол, който да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа, припомни Моллов. В този смисъл все повече трябва да нараства броя на проверките по сигнали за сметка на рутинните проверки.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. са извършени много по-малко на брой , но по-качествени и дълбочинни проверки с много по-добри резултати, категорични са от БАБХ. Количеството на бракуваните храни за 11-те отчетени месеца са се увеличили от 74 през 2013 на 174 тона през 2014 г. Цифрите са показателни, че дейността на агенцията се развива в правилната посока, смята Моллов. Общо 148 обекта са затворени.

Проф. Моллов призова за по-висока бдителност от страна на потребителите. „Дори това да ни коства свръхусилия и извънредни дежурства ще работим за това ефективността на БАБХ да бъде още по-голяма и през следващата година да продължим това, което стана основна практика на агенцията”, заяви Моллов.

Той информира, че са изплатени обезщетения на 1900 стопани за болестта „син език”. Всички засегнати стопани ще получат парите си до средата на декември, увери Моллов.

Нараснал е нелегалният внос на забранени у нас препарати за растителна защита, каза още проф. Моллов. БАБХ има идея да създаде борса за тези препарати, като целта е да се регулират основно техните цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във