Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища, дупки

1. Кабинетът направи промени в състава на надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Като представители на държавата в него са избрани: Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Гълъб Донев - заместник-министър на труда и социалната политика, Адам Персенски - заместник-министър на здравеопазването, Илияна Владова – държавен експерт в Министерството на финансите, и Филип Кирев – съветник в Министерството на икономика. Те влизат на мястото на освободените проф. д-р Йордан Христосков, Петя Евтимова, Любомир Бакаливанов, Владимир Петров и Владимир Туджаров.

2. Министърът на туризма Николина Ангелкова се надява заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли от длъжността. Така тя отговори в Пловдив на въпрос, как ще работи с него.  Ботев бе определен през юли 2013-а за заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм" в кабинета "Орешарски" след консултации с бранша. На 20 ноември Бойко Борисов го назначи отново за заместник-министър на туризма по настояване на Патриотичния фронт. Назначението обаче доведе до протестна декларация на редица туроператорски организации.

3. Европейската комисия излезе с мотивирани становища, че България не е приложила правилно общностното законодателство в четири области - пътна безопасност, енергийна ефективност, околна среда и единно европейско небе. 

4. Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева ще представи  на 1 декември инвестиционната програма на ЕС за растеж и заетост пред членовете на българското правителство.

5. През 2015-а държавни гаранции в размер до 157 млн. лв. ще бъдат издавани само за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

6. Европейската комисия е разрешила на Министерството на икономиката да използва 83 млн. лв. от предвиденото за строежа на Научно-технологичния парк в София еврофинансиране и така през декември ще има първи копки на обекти в бъдещия "София Тех парк".

7. Поскъпване на тока от 1 януари няма да има, заяви през седмицата председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. 

8. Министерството на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите  ще направят на 1 декември съвместна проверка за опасни стоки на пазара.

9. Бизнесменът и собственик на футболния отбор "Лудогорец" Кирил Домусчиев е новият председател на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

10. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова даде  началото на реконструкцията на кръговото кръстовище по бул. „Цар Освободител” и бул. „Липник” в град Русе. Ремонтът на пътното съоръжение е финансиран от оперативната програма „Регионално развитие” и е на  обща стойност 29 379 323  лева.9. Вратите на градския транспорт в столицата вече няма да се отварят автоматично при всяка спирка, а само при натискане на специално копче до тях, информираха от  Центъра за градска мобилност.

11. Пазарът на смартфоните ще достигне обем от 300 млрд. долара през тази година, в сравнение с приходите от 280 млрд. долара, регистрирани през 2013-а. 

12. Платформата за интернет разплащания ePay.bg пусна мобилна версия за потребителите на iOS и Android и представи нови функционалности на сайта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във